Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Deset miliona eura za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike u BiH
Deset miliona eura za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike u BiH PDF Ispis E-mail

27.04.2020.

u BiH

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank

ProCredit Banka je s Razvojnom Bankom Vijeća Evrope (CEB) potpisala ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od deset miliona eura namijenjenih finansiranju i investicijama za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući ProCredit banci, malim i srednjim preduzećima i samostalnim privrednicima u BiH danas su dostupna sredstva za finansiranje i investicije putem fonda CEB-a.

Ukupno deset miliona eura bit će dostupno za nesmetan nastavak poslovanja, modernizaciju proizvodnih linija, povećanje kapaciteta i srodne aktivnosti. Domaća privreda je trenutno nedvojbeno izložena izazovima, no postoje segmenti poslovanja koji su manje pogođeni i nastavljaju s investicijama uz pretpostavku normalizacije ekonomije i svog poslovanja u skorom roku.

Radi se, naime, o djelomičnom finansiranju projekata za produktivne investicije u domaćim malim i srednjim preduzećima kako bi se doprinijelo zadržavanju postojećih, ali i otvaranju novih stalnih i sezonskih radnih mjesta, što je jedino moguće putem pružanja podrške krajnjim korisnicima kreditnih sredstava u cijeloj BiH.

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank, rekao je da je ova banka, kao institucija koja je odranije prepoznata kao izuzetno posvećena privrednicima, malim i srednjim preduzećima, u direktnoj komunikaciji sa svim svojim klijentima u cilju zajedničkog definisanja njihovih potreba i rješavanju izazova u poslovanju u novonastaloj situaciji.

„Zajedno sa svojim klijentima radimo na pronalasku adekvatnih olakšica, moratorija ili drugih mjera koje su im neophodne zbog otežanog poslovanja uslijed pandemije COVID-19. Mi smo, suštinski, banka sa stoprocentnim njemačkim kapitalom, ali koja ne baštini samo njemački kapital, nego i njihovu sistematičnost u rješavanju problema, kao i posvećenost svakom pojedinačnom klijentu i njegovim potrebama. Upravo to je razlog, između ostalog, zašto smo sa CEB-om potpisali ugovor o ovoj kreditnoj liniji“, zaključuje Salkanović i naglašava da su mala i srednja preduzeća kapilarna mreža privrede koja otvaraju nova radna mjesta i daju ključni doprinos ekonomijama u kojima posluju.

Nadalje, Salkanović naglašava da i službenici/e ProCredit Banke svakodnevno razmatraju i evaluiraju potrebe za dodatnim investicijskim finansiranjem iz navedene kreditne linije, jednako kako se to radi i s olakšicama na kreditna zaduženja za pravne subjekte i fizička lica.

Saradnja s CEB-om izuzetno je važna za ProCredit Banku, kao finansijskom posredniku, radi pristupa dugoročnim finansijskim sredstvima, te mogućnosti kreditiranja obrtnog kapitala i investicija. Ova saradnja direktno utiče na bh. privredu jer omogućava održivost malog i srednjeg poduzetništva, odnosno očuvanje biznisa i radnih mjesta nosioca domaće ekonomije.

Zainteresovane firme mogu se javiti vlastitom savjetniku za poslovanje s pravnim licima u ProCredit Bank, putem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili telefonom na 033 250 950.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25