Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti VLADA BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE ODRŽALA 55 .REDOVNU SJEDNICU Utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće
VLADA BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE ODRŽALA 55 .REDOVNU SJEDNICU Utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće PDF Ispis E-mail

23.06.2020.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 55.redovnoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku, uputila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, takozvanog „korona zakona“.

U izmjenama, Vlada je predložila da se sredstva izdvojena po ovom zakonu mogu koristiti i za pomoć korisnicima subvencije koji su u vrijeme trajanja pandemije koronovirusa imali znatno otežane uslove poslovanja koji su doveli do pada prihoda u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu prethodne godine, a taj pad prihoda nastao je kao rezultat umanjenih privrednih aktivnosti izazvanih stanjem nesreće.

Postupak, način i visinu dodjele novčanih sredstava utvrdit će, na prijedlog Ministarstva za privredu, Vlada posebnom odlukom. Vlada će imenovati Komisiju koja će utvrditi prijedlog i visinu sredstava za odabrane korisnike, a Vlada će takođe donijeti i konačnu odluku .

Ovaj prijedlog došao je nakon obrađenih zahtjeva po javnom pozivu Ministarstva za privredu i procjene da će oko 50 posto sredstava na posebnom namjenskom podračunu za saniranje posljedica usljed pandemije, ostati neutrošeno ako se ne iskoriste na ovaj način.

Zbog kratkoće vremena, Vlada je predložila i da se produži rok važenja korona zakona, sa 30 na 60 dana po prestanku primjene odluke Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13