Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Uspješno implementiran „covid“zakon; privrednim subjektima isplaćeno 555.000 KM na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine
Uspješno implementiran „covid“zakon; privrednim subjektima isplaćeno 555.000 KM na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine PDF Ispis E-mail

07.09.2020.

Uspješno implementiran „covid“zakon; privrednim subjektima isplaćeno 555.000 KM na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine

Okončana je realizacija Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čijom implementacijom je iz Budžeta ovog kanton, odnosno sa “Covid” računaVlade, kao mjera pomoći privrednim subjetima, obrtnicima, zdravstvenim ustanovama, penzionerima i socijalno ugroženom stanovništvu isplaćeno više od milion KM.

Donošenjem ovog zakona i obezbjeđenjem sredstava na posebnom namjenskom računu , kao i nizom propratnih odluka, Vlada i Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pravovremeno su i među prvima u Federaciji adekvatno reagovali s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa, naglašeno je na današnjoj press konferenciji premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ministra za privredu Mensada Arnauta i ministra za finansije u Vladi BPK Goražde Esada Kanlića.

Osim iznesenih podataka o uspješnoj implementaciji „covid“ zakona, na press konferenciji iznesen je i podatak da je Vlada BPK zahvaljujući podršci iz Budžeta Federacije BiH u petak, 04.septembra isplatila sumu od 555.000 KM za oko 50 privrednih subjekata na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine čime je ispunjena i ta zakonska obaveza koju je kanton imao prema privrednim subjektima.

Kako je ovom prilikom istaknuto, za saniranje posljedica panedmije CODID-a 19 sredstva u iznosu od 642.912,00 KM isplaćena su za 2.722 radnika;200.000,00 KM dobile su zdravstvene ustanove, a 127.600,00 KM isplaćeno je po osnovu javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za 2552 penzionera sa najnižom isplaćenom penzijom u FBiH i licima starijim od 65 godina koji su u vrijeme trajanja stanja nesreće bili u stanju socijalne potrebe.

Tako je odlukama Vlade 91 privredni subjekt, odnosno 178 radnika dobilo sredstva za pola martovske plaće, u što je utrošeno 36.490, 00 KM .

Za 17 privrednih društava (86 radnika), te 112 korisnika obrta (198 radnika), po osnovu plaće za april isplaćena su sredstva u iznosu od 34.916,00 KM, odnosno 80.388, 00 KM.

Za mjesec maj, Vlada je isplatila 78.362,00 KM za 114 obrtnika (193) radnika, kao i 24.766,00 KM  za 17 privrednih društava, odnosno 61 radnika.

Sredstva za ublažavanje posljednica pandemije koronovirusa isplaćena su i privrednim društvima i obrtnicima koji su zabilježili pad prihoda u odnosu na april prošle godine, pa je tako po ovom javnom pozivu odobreno ukupno 369.990 KM za 52 privredna društa i 1878 uposlenih, te 83 obrtnika, odnosno 128 uposlenih u obrtničkim djelatnostima.

Izdvojene su takođe i subvencije poljoprivrednicima u iznosu od 23.142,00 KM, kao i ugostiteljima i privrednicima u turističkoj djelatnosti u iznosu od 25.578,00 KM.

Posebno je istaknuta dodjela 12.000,00 KM udruženjima penzionera sa područja BPK i 25.000,00 KM Direkciji za robne rezerve za nabavku higijensko-prehrambenih paketa, kojom je Vlada BPK dodatno pružila potporu socijalno ugroženom stanovništvu. Pomoć će dobiti i roditelji koji nisu u mogućnosti svojoj djeci obezbijediti računare za online nastavu, budući da je 30.000,00 KM preusmjereno i za nabavku informatičke opreme učenicima.

„ Smatram da smo, koliko su to naše mogućnosti dozvoljavale, adekvatno i na pravi način odgovorili na sve izazove koje je pandemija koronovirusa postavila pred sve nas. Zahvaljujem se Skupštini, Ministarstvu privrede, Ministarstvu socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica, Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu finansija, svim ministrima u Vladi BPK-a Goražde, kao svima koji su prepoznali značaj ovog zakona i dali svoj doprinos u njegovoj implementaciji. Ovo sve rađeno je u saradnji sa Udruženjem poslodavaca, Privrednom i Obrtničkom komorom, a najviše aktivnosti odradilo je Ministarstvo za privredu i ovim putem se zahvaljujem svima njima. Želim istaći da ovo nisu jedine i krajnje mjere koje će se provoditi unutar budžeta BPK Goražde, već ćemo u skladu sa našim finansijskim mogućnostima i mogućnostima budžeta BPK Goražde, u saradnji sa naprijed pomenutim institucijama,  i dalje pratiti aktuelnu situaciju te donositi i druge mjere za dobrobit naše zajednice i ljudi koji u njoj žive , kako bi se, prije svega, zadržao broj radnika na području našeg kantona, a po mogućnosti i broj radnika povećao  “, naglasila je premijerka BPK Aida Obuća.

Svoje zadovoljstvo što je dio iz Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće u iznosu od 640.000 KM namijenjen kao pomoć privredi u potpunosti realizovan, izrazio je i ministar za privredu Mensad Arnaut. On se osvrnuo i na druge aktivnosti ovog ministarstva koje je u saradnji sa Vladom BPK Goražde realizovalo, a koje su se odnosile  na infrastrukturu i uređenje regionalnih i nekategorisanih puteva na prostoru BPK Goražde.

„ Iz namjenskih sredstava Direkcije za ceste mi smo za dva putna pravca izdvojili oko 800.000 KM i radovi su okončani. U sklopu  Programa Ministarstva za privredu koji se odnosi na tekuće transfere nižim nivoima vlasti, takođe, Ministarstvo za privredu i Vlada BPK Goražde podržali su Grad Goražde u iznosu od 80.000 KM za realizaciju projekata nekategorisanih puteva na prostoru Grada Goražde. U toku je javni poziv za ruralni razvoj u iznosu od 80.000 KM i kroz taj dio, pored fizičkih lica, pravo da apliciraju imaju i lokalne zajednice za projekte sanacije lokalnih puteva. U Programu rada Ministarstva i Vlade jesu i sredstva koja su ubrana od vodnih naknada u iznosu od 400.000 KM. Javni poziv je završen i komisija obavlja obaveze iz svoje nadležnosti, a redovno idu programi za podsticaj poljoprivredi i drugi programi koje ćemo u skladu sa našim finansijskim mogućnostima pratiti. Pored ove teške situacije kada govorimo o pandemiji koronovirusa, mi nastavljamo i dalje ulagati u određene infrastrukturne projekte kako bismo stvorili bolji i ugodniji ambijent za življenje našim građnima s prostora BPK Goražde“ naglasio je ministar za privredu Mensad Arnaut.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9