Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti NA INICIJATIVU PREMIJERKE BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE AIDE OBUĆE, ODRŽAN RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA KOJI ZAPOŠLJAVAJU VEĆI BROJ RADNIKA
NA INICIJATIVU PREMIJERKE BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE AIDE OBUĆE, ODRŽAN RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA KOJI ZAPOŠLJAVAJU VEĆI BROJ RADNIKA PDF Ispis E-mail

26.10.2020.

Želimo očuvati stabilnost privrede, bez ugrožavanja ljudskih života i uz poštivanje svih epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja širenja COVID-a 19

S ciljem očuvanja stabilnosti privrede na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i uspostavljanja bolje komunikacije, na inicijativu premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, danas je održan radni sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata koji zapošljavaju veći broj radnika, na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama koje je potrebno  poduzeti s ciljem prevencije i suzbijanja širenja novog talasa COVID-a-19.

Uz ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Privredne i Obrtničke komore BPK, Udruženja poslodavaca, te direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Prema podacima,  epidemiološka  situacija na prostoru BPK Goražde trenutno je pogoršana te je potrebno poduzeti sve mjere s ciljem suzbijanja i širenja virusa.  Kako je istaknuto, privredni subjekti u skladu sa naredbama Federalnog kriznog štaba obavezni su unutar svojih kompanija imati krizne planove za postupanje u toku pandemije, a na današnjem sastanku doneseno je i niz zaključaka s ciljem prevazilaženja ove situacije.

Jedan od njih je i zaključak po kojem će Vlada BPK Goražde zadužiti  Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da imenuje koordinatora  koji će biti u stalnom kontaktu sa predstavnicima kriznih štabova privrednih subjekata u BPK Goražde, te na osnovu procjene epidemiološke situacije Kriznom štabu resornog ministarstva predlagati epidemiološke mjere koje je neophodno provoditi s ciljem suzbijanja i širenja virusa.

„Na sastanku su izneseni svi problemi  s kojim se susreću  privredni subjekti kada je pitanju borba protiv virusa COVID-19 na području našeg kantona, a Vlada BPK Goražde svojim zaključkom zadužila je i sve privredne subjekte s područja BPK Goražde da provode krizne planove za zaštitu od virusa COVID-19 u svojim firmama te da dodatne mjere i pitanja usaglašavaju sa koordinatorom Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice. Cilj nam je da ne zaustavljamo privredu te da se radi na prostoru BPK Goražde  i apsolutno ne razmišljamo  o uvođenju lockdowna,  kao što je to bilo u martu 2020.godine.  Ovom prilikom apelujemo na sve građane da moraju biti više odgovorni, poštujući mjere, jer to je njihova obaveza i odgovornost kako prema djeci, tako i prema starijim i na kraju, prema privredi ovog kantona jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje virusa na području našeg kantona“- kazala je nakon sastanka premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medine Bičo, samo u  ovoj sedmici u odnosu na prošlu imamo tri puta veći broj oboljelih od virusa COVID-19.

„Uglavnom se radi o radno aktivnom stanovništva i upravo ovaj sastanak je bio posvećen tome šta uraditi i kako spriječiti dalje širenje virusa, jer zaista imamo dokazan prijenos infekcije u pojedinim firmama na području našeg kantona. Cilj nam osobe koje imaju simptome zadržati kod kuće, što je preporuka Federalnog kriznog štaba dok se ne utvrdi o čemu se radi, jer to nam je jako bitno kako bi se spriječila transmisija širenja virusa kako u firmama, tako i na području cijelog kantona“-ističe direktorica Bičo.

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16