Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 13. REDOVNU SJEDNICU Razgovarano o pripremi Budžeta BPK za 2021.godinu
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 13. REDOVNU SJEDNICU Razgovarano o pripremi Budžeta BPK za 2021.godinu PDF Ispis E-mail

03.12.2020.

esv 03 12 20 3

 

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona na sjednici održanoj danas, razgovaralo je o aktivnostima vezanim za pripremu Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu, te mogućim mjerama pomoći privrednim subjektima koji su imali otežano poslovanje izazvano pandemijom virusa COVID-19.

Kako je istaknuto, Budžet za 2021.godinu tek je u fazi priprema i o njemu se može raspravljati tek nakon što bude urađen nacrt Budžeta na koji će se očitovati Vlada BPK Goražde,  a potom će biti upućen u skupštinsku proceduru.

 

esv 03 12 20 2

 

„S obzirom da se kreira Budžet BPK Goražde za 2021.godinu, a imajući u vidu određene zahtjeve Udruženja poslodavaca, Obrtnička komora i Udruženja „Stari zanati“, u kojim traže povećanje određenih stavki kroz planiranje budžeta, danas je prilika i vrijeme da razgovaramo o toj temi te da napravimo jedan prijedlog mjera o tome šta bi to trebalo da se nađe u budžetu za 2021.godinu, u okvirima, granicama i mogućnostima. Poznato je da smo kroz  Zakon o ublažavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19 na kantonalnom nivou pomogli privredi u prevazilaženju nastalih problema, tako da ćemo u skladu sa finansijskim mogućnositma razmišljati  i o nekom novom zakonu kroz koji bi takođe pomogli privredi u narednom periodu“-nakon sjednice kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

 

esv 03 12 20 1

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću prenijeli su stavove Upravnog odbora Udruženja poslodavaca sa zahtjevima koje bi trebali ispuniti ministarstvo za privredu BPK Goražde i Vlada BPK Goražde, kako bi se kroz budžet BPK Goražde u 2021.godini podržali privredni subjekti u cilju održivosti poslovanja i zadržavanje postojećeg broja radnih mjesta, te pokrenuti inicijativu za izmjenu određenih zakonskih propisa koji će ići u pravcu rasterećenja privrede.

Također, naglašen je prijedlog da se ide u pravcu otplate cijelog iznosa kamate od strane Vlade BPK Goražde u aranžmanu preko BBI banke.

Izneseni su i prijedlozi od strane Udruženja poslodavaca da će sva ministarstva morati praviti uštede i racionalizovati troškove u 2021.godini, jer će zasigurno biti neizvjesna finansijska godina.

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14