Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 10. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 10. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

05.10.2023.

esv 21 9 23 2

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 05.10.2023.godine 10.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je donio odluku o imenovanju predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na mandatni period od četiri godine i to:

1.Šejla Bojadžija

2.Zijo Tanjo

3.Adnan Bukva

Upravni odbor je usvojio konačan program manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča“, te donio odluku da se odaju priznanja najuspješnijim privrednim subjektima na području BPK Goražde u 2022.godini po najvećoj ostvarenoj dobiti u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

Planirano je da se manifestaciji održi 23.11.2023.godine na kojoj bi se okupio veliki broj poslodavaca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na području BPK Goražde i lokalnih zajednica u sklopu BPK Goražde, te bi to bila prilika da se razgovara i razmjenjuju iskustva, te se pokuša dogovoriti na kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i uslova privređivanja za privredne subjekte sa područja BPK Goražde.

Razmatrani su efekti donošenja odluka o neradnoj nedelji u trgovini na području grada Goražde, te kako su prenijeli predstavnici privrednih subjekata iz oblasti trgovine nije došlo do nekih značajnih poremećaja i smanjenja prihoda, izuzev pojedinačnih slučajeva obavljanja trgovinske djelatnosti nekih trgovinskih radnji uprkos upozorenju koje je uputilo Udruženje poslodavaca BPK Goražde prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da ovakve slučajeve sankcioniše. Zaključeno je da je potrebno da svi privredni subjekti iz oblasti trgovine upute jedan zajednički dopis prema inspekciji, kako bi na vrijeme suzbila ovu negativnu pojavu, te kako nebi došlo do širenja onih koji krše ovu odluku, a time bi se mogla ugroziti odluka i cijelokupna borba trgovaca u ostvarenju njihovog cilja da nedelja bude neradna u trgovinama.

 

esv 21 9 23 1

Upravni odbor je razmatrao donošenje odluke Vlade FBIH o utvđivanju maksimalne visine marže za pojedine osnovne životne namirnice. Budući da je lista artikala kojima je marža ograničena proširena, Upravni odbor smatra da nije postignut efekat za cijelokupno stanovništvo koji se očekivao, posebno sa aspekta gramaže pojedinih artikala, gdje se ostavlja mogućnost proizvodnje i prodaje istih artikala po drugačijim gramažama a nisu ograničene visinom marže ovom odlukom.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao trenutni javni poziv koje je objavilo ministarstvo za privredu BPK Goražde, izražavajući nezadovoljstvo zbog smanjenja iznosa sa koda za podsticaj privredi, jer je određen iznos planiran za neke druge infrastrukturne projekte, a ne direktno pomoć privrednim subjektima kako se očekivalo.

Na kraju sjednice Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izradu programa zapošljavanja preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde za ranjive grupe, sa ciljem da se osnaže žrtve nasilja poslije završenog tretmana a koji su spremni ući u radni odnos.

 

esv 21 9 23 3

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10