Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza
Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

 

Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za 2024. godinu.

"Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno, građana", istaknuo je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

"Privrednici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerovatno, uzrokovati pad privrednih aktivnosti u narednoj godini", ističe Smailbegović.

UPFBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelom uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plaće zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovu isplatu.

"Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tokom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da sa isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u februaru naredne godine", ističe Smailbegović.

Očekujemo da što prije Vlada FBiH predloži, a Parlament FBiH usvoji zakone o doprinosima i porezu na dohodak, koji će značajno smanjiti opterećenja na plaće, kako bismo od sredine naredne godine imali značajno rasterećenje cijene rada, naglašavaju u UPFBiH.
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12