Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Posao za sve 2013
Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Posao za sve 2013 PDF Ispis E-mail

29.8.2013.

J A V N I P O Z I V
poslodavcima i nezaposlenim licima za učešće u 
Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica sa
evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde 
„Posao za sve 2013”


I

Pozivaju se poslodavci sa područja BPK Goražde koji su zainteresovani da uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje BPK, zaključe ugovore o radu sa nezaposlenim osobama bez obzira na njihovu stručnu spremu, a koja se nalaze na evidenciji Službe najmanje tri (3) mjeseca prije objave javnog poziva.
Takođe se pozivaju nezaposlena lica koje se nalaze na evidenciji Službe najmanje tri (3) mjeseca prije objave javnog poziva, da samoinicijativno pronađu poslodavce sa kojima će uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje BPK, zaključiti ugovore o radu.
Programom sufinansiranja zapošljavanja osoba bez obzira na stručnu spremu planirano je zapošljavanje 36 osoba, u ukupnom iznosu sufinansiranja od 216.000,00 KM.
Sufinansiranje zapošljavanja traje 12 mjeseci u bruto iznosu od 500,00 KM mjesečno, uz obavezu poslodavca da zadrži u radnom odnosu sufinansiranu osobu još najmanje 8 mjeseci nakon završetka sufinansiranja.

Ovim programom posebna podrška se daje sljedećim ciljnim grupa nezaposlenih osoba:
- članovima porodica u kojima niko nije zaposlen,
- demobilisanim borcima i članovima šehidskih porodica sa faktorom otežane zapošljivosti,
- ženama bez obzira na obrazovnu strukturu i dob,
- nezaposlenim osobama bez obzira na obrazovnu strukturu i dob prijavljenim na evidenciju nezaposlenih duže od 24 mjeseca.


II

Pravo učešća po javnom pozivu imaju svi pravni subjekti koji imaju registrovanu djelatnost na području BPK Goražde, kao i nezaposlena lica koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde najmanje tri (3) mjeseca prije objave javnog poziva.

Prednost pri odobravanju podsticajnih sredstava po Programu imaju:

- Poslodavci koji su zadržali nezaposlene osobe u radnom odnosu nakon isteka sufinansiranja po učešću u nekim ranijim programima Službe ili Federalnog zavoda,
- Poslodavci kod kojih se obezbjeđuje veće zapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti,
- Poslodavci koji nisu do sada koristili podsticajna sredstva,
- Poslodavci koji zapošljavaju veći broj nezaposlenih osoba,
- Poslodavci koji zapošljavaju nezaposlene osobe iz ciljnih grupa iz člana I. o čemu prilažu odgovarajući dokaz ,
- Poslodavci koji redovno izmiruju obaveze po osnovu obaveznih poreza i doprinosa,
- Poslodavci koji imaju dva (2) i više zaposlenih,
- Poslodavci koji zapošljavaju nezaposlene osobe iz porodica u kojima niko nije zaposlen

Poslodavcu se može odobriti sufinansiranje osoba sa evidencije nezaposlenih čiji broj ne prelazi 50% od ukupno zaposlenih osoba kod poslodavca u momentu podnošenja zahtjeva.

III

Pravo učešća po javnom pozivu nemaju:

- pravna lica koja imaju registrovanu primarnu djelatnost na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a koja su:

a). evidentirana zbog rada na crno u 2012. i 2013. godini,
b). koristila kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Federalnog zavoda za zapošljavanje ili Službe, a nisu ispoštovala obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima, odnosno nisu zaposlila predviđen broj radnika ili ne vraćaju redovno dobivena sredstva,

- institucije koje prijem zaposlenika vrše posredstvom Agencije za državnu službu BiH i Agencije za državnu službu Federacije BiH
(organi uprave, agencije, direkcije, ministarstva i dr.),
- ostali poslodavci koji nemaju registrovanu primarnu djelatnost na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

IV

Zainteresovani poslodavci se prijavljuju na Javni poziv popunjavanjem zahtjeva (aplikativnog formulara Z1) i Obrazaca IZ1, IZ2 i IZ3 koji su dostupni na internet stranici Službe: www.szzbpk.ba ili se mogu preuzeti u prostorijama Službe u ulici M. Tita 13. u Goraždu.

Zainteresovana nezaposlena lica koja samoinicijativno pronađu poslodavce se prijavljuju tako što će pozvati pronađenog poslodavca da se prijavi na Javni poziv i da aplicira u njihovo ime.

Prilikom podnošenja zahtjeva poslodavci trebaju dostaviti slijedeću dokumentaciju :

- zahtjev - aplikativni formular Z1 koji je potpisan i ovjeren pečatom (obavezno popuniti-zaokružiti sve rubrike.
Nepopunjene rubrike se neće bodovati)

- ovjerenu kopiju rješenja iz sudskog registra za obavljanje djelatnosti,

- ovjerenu kopiju identifikacijskog broja,

- bilans stanja i uspjeha,

- broj računa u poslovnoj banci na koji će se sredstva doznačiti,

- ovjerenu kopiju kartona deponovanih potpisa ovlaštenih osoba,

- uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu direktnih i indirektnih poreza i doprinosa, original ili ovjerenu kopiju ne stariju od tri (3) mjeseca,

- dokaz odnosno izjavu o broju zaposlenih osoba, ne stariju od trideset (30) dana,

- ovjerenu izjavu da će osobu čije se zapošljavanje sufinansira zadržati u radnom odnosu u periodu koji je naveden u zahtjevu odnosno minimalno dvadeset (20) mjeseci (Obrazac IZ1), o čemu će mjesečno dostavljati odgovarajući dokaz (potpisane i ovjerene platne liste osoba čije se zapošljavanje sufinansira, kopiju izvoda iz banke iz kojih su vidljive isplate neto plaća za sufinansirane osobe i specifikaciju plaća ovjerenu u Poreznoj upravi Federacije BiH, za svaki mjesec za koji se podnosi dokumentacija, ukoliko su uplatnice zbirne za sve radnike,

- ovjerenu izjavu da će u toku trajanja programa odnosno ugovora o sufinansiranju imati isti ili veći broj zaposlenika u radnom odnosu od broja zaposlenika koji su imali na dan zaključivanja ugovora o sufinansiranju (Obrazac IZ2). - izjavu nezaposlene osobe koja se zapošljava da je upoznata sa uslovima Programa (Obrazac IZ3),

- ovjerenu kopiju diplome osobe koja se zapošljava.

V

Javni poziv se zatvara protekom petnaest (15) dana od dana objave ili u slučaju nedovoljnog odziva, utroškom Programom planiranih sredstava. Nakon toga se pristupa ocjeni zahtjeva i izradi rang liste poslodavaca u skladu sa kriterijima za vrednovanje zahtjeva.
Najbolje rangirani poslodavci kojima će biti odobrena sredstva, zaključit će ugovore o sufinansiranju zapošljavanja sa Službom kojim će se definisati sva prava i obaveze ugovornih strana, te će iste dostaviti Službi uz:
- ugovor o radu koji će zaključiti sa sufinansiranom osobom,
- obrazac prijave sufinansirane osobe na obavezna osiguranja putem Porezne uprave Federacije BiH (Obrazac JS3100) i
- izjavu o mjenici i mjenicu radi osiguranja novčanih sredstava u slučaju eventualnog neizvršenja ugovorenih obaveza poslodavca ili ukoliko poslodavac raskine ugovor svojom krivicom.

Služba isplaćuje ugovoreni iznos na račun poslodavca unaprijed za prvi mjesec, a zatim vrši isplate po isteku svakog mjeseca, uz obavezu poslodavca da dostavi dokaze o isplaćenim plaćama i uplaćenim doprinosima za prethodni mjesec.
Dokumentacijom koju je poslodavac dužan mjesečno dostavljati Službi kao dokaz o poštivanju ugovornih obaveza smatraju se:

- potpisane i ovjerene platne liste za plaće osoba čije se zapošljavanje sufinansira,
- uplatnice za pojedinačne isplate plaća, odnosno, u slučaju zbirne uplate plaća, kopije izvoda banke iz kojih je vidljiva isplata pojedinačnih neto plaća za sufinansirane osobe,
- specifikacije plaća ovjerene u Poreskoj upravi Federacije BiH.

Poslodavac je u toku trajanja ugovornog odnosa dužan isplaćivati ugovoreni iznos plaće, bez obzira da li je osoba čije se zapošljavanje sufinansira privremeno spriječena za rad duže od 42 dana ili koristi porodiljsko odsustvo.
Poslodavac je u mogućnosti da, u roku od trideset (30) dana od dana zaključivanja ugovora te uz saglasnost Službe, raskine ugovor o radu sa osobom čije se zapošljavanje sufinansira.
Za preostali period obaveze, dužan je da u roku od petnaest (15) dana zaposli novu osobu iz ciljne grupe po Programu.

VI

Javni poziv ostaje otvoren petnaest (15) dana od dana objavljivanja odnosno do utroška Programom planiranih sredstava.
Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se razmatrati.
Poslodavci podnose zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom lično ili preporučeno putem pošte na adresu:
Javna ustanova «Služba za zapošljavanje BPK Goražde» Goražde, ulica M. Tita 13,sa napomenom: Program sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve 2013“

Sve dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom putem telefona : 038/221-546.
JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde

Izvor:www.szzbpk.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22