Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ESV FBIH: Podrška Strategiji reforme penzionog sistema
ESV FBIH: Podrška Strategiji reforme penzionog sistema PDF Ispis E-mail

03.09.2013.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na današnjoj sjednici kojoj je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić prihvatilo je predloženi dokument "Strategija reforme penzionog sistema u Federaciji BiH".

Taj materijal obrazložio je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber koji je istakao da je prioritet penzijske reforme u FBiH jačanje postojećeg sistema solidarnosti i postizanje njegove dugoročne socijalne i finansijske održivosti, a reforma se treba realizirati setom zakonskih rješenja.

- Najbitnije promjene u odnosu na postojeći sistem penzijskog sistema su izmjena načina obračuna mirovinskog osnova kroz bodovni sustav i uvođenje redovnog i transparentnog usklađivanja mirovina umjesto sadašnjeg sistema koeficijenta. Bodovnim sustavom definiraju se imovinska prava kroz evidentiranje bodova - istakao je Čamber.

Federalni ministar finansija Ante Krajina ocjenio je da se radi o dobrom materijalu koji je ponudio analizu postojećeg stanja, te ciljeve i pravce djelovanja, a zaključak je da u ovom trenutku nisu moguće radikalnije promjene.

Delegacije poslodavaca i sindikata u ESV, kako su istakli njihovi predstavnici, podržavaju potrebu reforme penzionog sistema i saglasni su sa ciljevima postavljenim stategijom. Poslodavci smatraju da bi uspješnoj provedbi reforme penzionog sistema trebalo predhoditi rješavanje dugogodišnjeg problema neuvezanog staža, kao i da bi stanje generalno bilo bolje kada bi se postojeći zakoni u ovoj oblasti dosljedno primjenjivali.

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnić također je ocijenio da su ciljevi u Strategiji postavljeni korektno, te da se određenim rješenjima mogu otkloniti određene nepravednosti u smislu načina obračuna penzije koje postoje u sadašnjem sistemu. U suštini, ostaje sistem međugeneracijske solidarnosti uz dobrovoljno osiguranje koje je prisutno i sada, a koji će se samo dovesti u zakonski red.

Penzioneri, po riječima, predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Omera Omerefendića, očekuju da se tom reformom bar malo poboljša njihov težak materijalni položaj.

Iako se posljednjih godina iznos penzija blago povećavao, kako  se navodi u predloženoim dokumentu, penzije su u nominalnom iznosu niske i ne omogućavaju zadovoljenje materijalnih i životnih potreba njihovih korisnika. To potvrđuje podatak da najnižu penziju prima oko polovine od ukupnog broja penzionera.

Omerefendić je potvrdio da penzioneri 24. septembra izlaze na ulicu gdje će tražiti ostvarenje svojih prava. Na to su se odlučili, ne zato jer to žele, kako je kazao, nego zato što su dovedeni u situaciju da ne mogu da preživljavaju.

Izvor:www.fbihvlada.gov.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18