Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 29.sjednica upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 29.sjednica upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail
06.09.2013.
uo_05.09.13

Jučer je održana 29.sjednica upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde na kojoj se našlo 10 tačaka dnevnog reda. Nakon što je usvojen Zapisnik sa 28.sjednice razmatran je finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca iz kojeg se vidi da se Udruženje iz trenutnih prihoda od članarina nemože samo finansirati, te su stoga potrebna dodatna sredstva iz Budžeta kantona i drugih izvora kako bi se pokrili svi tekući troškovi.

 

Razmatran je Prijedlog Zakona o administrativnim taksama BPK Goražde na koji je Upravni odbor dao nekoliko primjedbi koje će biti upućene prema Skupštini, budući da je sjednica Skupština kantona 11.09. Naime, u tarifnom broju 12 zatraženo je da se smanje iznosi pod b.) i c). a koji se odnose na odobrenje za nabavku eksplozivnim materija, da se sa predloženih 50 KM smanji na 5 KM i pod c) odobrenje za prevoz eksplozivnih materija da se smanji sa 20 KM na 2 KM, a sve iz razloga što se svaki dan kupuje neka komponenta i vrši prevoz. Takođe, traži se da se u članu 12. stav 11.Zakona oslobode plačanja taksi i drugi poljoprivredni proizvošači a ne samo individualni.

 

Upravni odbor je usvojio Izvještaj sa održanog edukativnog seminara „Napredna edukacija poslodavaca“ u organizaciji Udruženja poslodavaca koji je treći po redu projekat koji je implementiralo Udruženje poslodavaca. Seminar je ocijenjen pozitivno uz zaključak da treba nastaviti sa ovakvim projektima i dalje.

Upravni odbor se u nastavku sjednice upoznao sa „Analizom opterećenja privrede“ koju je napravio sekretar Udruženja poslodavaca Adnan Bukva uz zaključak da je privreda mnogo opterećena fiskalnim i parafiskalnim nametima, te da će ova analiza poslužiti kao polazna osnova za nastojanje ka rasterećenju privrede. Takođe postoji analiza na nivou Federacije BiH s kojom se Upravni odbor upoznao.

Ibro Mašala, član Upravnog odbora, ujedno i član Ekonomsko socijalnog vijeća ispred Udruženja poslodavaca upoznao je Upravni odbor o održanim sastancima Vijeća između dvije sjednice Upravnog odbora. Gosp. Mašala je rekao da su urađeni određeni pomaci u radu Vijeća, tako da se sada svi materijali sa sjednica Vlade BPK Goražde dostavljaju  Vijeću i da se na vrijeme može zakazati sjednica Vijeća i razmatrati materijali (Zakoni, Budžet i sl), prije njihovog usvajanja na Skupštini.Rekao je takođe da sjednice Vijeća zakazuje sekretar Udruženja poslodavaca  i da je to prelazno riješenja dok se taj problem neriješi. Informisao je Upravni odbor da je 3-ća sjednica Vijeća zakazana za ponedeljak 09.09. 2013. godine i da će se većina tačaka dnevnog reda sa današnje sjednice naći da dnevnom redu Vijeća i da će se prenijeti stavovi poslodavaca.

Do kraja sjednice Upravni odbor razmatrao je inicijativu određenih privrednih subjekata o ukidanju Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za BPK Goražde utvrđivanjem marži. Zaključeno je da će se dostaviti dopis o traženju da se ova Odluka ukine iz prostog razloga što je tom Odlukom predviđeno da se promjena cijena pojedinih artikala poput brašna i slično moraju najaviti sedam dana prije njihovog stavljanja u prodaju, što umnogome usložnjava i ovakvu tešku situaciju u ovaj oblasti.

Na kraju sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju da je Služba za zapošljavanje BPK Goražde raspisala Javni poziv „ Program sufinansiranja zapošljavanje nezaposlenih lica – Posao za sve. U programu je predviđeno zapošljavanje 36 osoba uz bruto mjesećnu naknadu 500 KM , s tim što taj iznos Služba finansira 12 mjeseci uz obavezu da poslodavac ostavi u radnom odnosu nezaposlenu osobu još 8 mjeseci nakon isteka 12 mjeseci.

Tehnička služba
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21