Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

09.09.2013.

esv_09.09-2

Danas je održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo šest tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa druge redovne sjednice razmatrao se Prijedlog Zakona o administrativnim taksama BPK Goražde. Razmatran je zaključak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde u kome stoji da se traži smanjenje iznosa po tarifnim brojevima 12.i 13, u kojim se uglavnom odnosi na izdavanje odobrenja za prevoz eksplozivnih materija, ovjeravanje evidencija o nabavljenim i utrošenim eksplozivnim materijama. Zahtjev Udruženja poslodavaca je polovično prihvaćen, s tim da da se predloži da se iznosi u tarifnom broju 12. smanji , a da tarifni broj 13. ostane kao u prijedlogu.

Razmatran je i Izvještaj o izvršenju Budžeta za period 01.01-30.06.2013.godine.Mogli su se čuti komentari da je Budžet odraz ukupnog stanja u državi, te je Vijeće primilo informaciju k znanju da su prihodi u ovom periodu bili manji za 4% u odnosu na isti period prošle godine i da su prihodi od PDV-a manji za 7% u odnosu na isti period prethodne godine.Rashodi su veći za 6%   u odnosu na ostvarene rashode u istom periodu 2012.godine.Ekonomsko-socijalno vijeće je prihvatilo Izvještaj o izvršenju Budžeta za ovaj period uz zaključak da se pokušaju racionalizirati određeni troškovi, posebno oni koji nisu u funkciji daljeg razvoja.

 

esv_09.09

U nastavku sjednice Vijeće je razmatralo inicijativu za ukidanje Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za BPK Goražde utvrđivanjem marži koji je došao kao prijedlog Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Uvodno obrazloženje dao je gosp. Ibro Mašala predsjednik Vijeća ujedno i član ispred Udruženja poslodavaca, koji je pojasnio kako ova Odluka umnogome opterećuje poslovanje trgovinskih firmi jer su obavezni sedam dama prije promjene cijena i marži o tome obaviještavati resorno ministarstvo privrede. Vijeće je podržalo inicijativu o ukidanju ove Odluke koja bi omogučila lakše poslovanje firmi koje se bave trgovinskom djelatnošću, a iz razloga što je i Vlada FBiH ukinula Odluku kojom je ograničavala marže određenih proizvoda, kao i pojedini kantoni.

Vijeće je na kraju sjednice razmatralo dokument „Analiza opterećenja privrede na području BPK Goražde“, koje je pripremilo Udruženja poslodavaca BPK Goražde. Generalno mišljenje i stav Vijeća je da je privreda mnogo opterećena raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima, te da je trenutno opterećenje na platu oko 70% iz razloga što su najveći doprinosi u BiH u odnosu na region, kao i Evropu i svijet.

Zaključak po ovoj analizi je da treba naći načina koje zadužen po resornim ministarstvima, kao i općinama da se privreda rastereti maksimalno koliko je moguće, kako bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima koji egzistiraju na području BPK Goražde i omogućio im se bolji poslovni ambijent i nova investiciona ulaganja, koja bi za rezultat trebala imati nova zapošljavanja.

esv_09.09-3

Tehnička služba: Adnan Bukva

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15