Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana četvrta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana četvrta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

13.12.2013.

esv_12.12.13

Jučer je održana četvrta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa treće redovne sjednice razmatrali su se Nacrt Budžeta BPK Goražde za 2014.godinu i Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2014.godinu.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvatilo je Nacrt Budžeta BPK Goražde za 2014.godinu uz konstataciju da Budžet nije razvojni i da nije planiran u realnom iznosu.

Vijeće je predlažilo da se između budžetskih korisnika uspostavi više razumijevanja i međusobnog uvažavanja, te konstatovalo da ima prostora da se unutar budžetskih korisnika sredstva racionalno raporede i dovede bolji red u potrošnji kako bi  efekti bili bolji.

 

Vijeće  zaključuje da bi se zasigurno mogle napraviti uštede od 5-10% u svim ministarstvima i drugim institucijama koje se direktno finansiraju iz Budžeta.

 

Vijeće stavlja akcenat na razvoj poljoprivrede kao grane privrede koja bi mogla doprinjeti funkciji daljnjeg razvoja ovog područja.

Picture2

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvatilo je Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2014.godinu uz konstataciju da ovaj Zakon netreba mjenjati jer omogućava finansijsku stabilnost i raspodjelu sredstva po prioritetima i daje doprinos  onom što je utvrđeno Budžetom.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde u nastavku sjednice nije prihvatilo  Zakon o državnoj službi BPK Goražde i smatra da se treba sačekati donošenje Zakona o državnoj službi Federacije BiH.

Do kraja sjednice Vijeće je primilo je k znanju informaciju o protestu sindikata metalaca u Sarajevu 14.11.2013.godine na kome su tražili poboljšanje radno-pravnog i ekonomskog položaja radnika, smanjenje javne potrošnje, odnosno poreza i doprinosa u svrhu sticanja uslova za povećanje plata radnicima 

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvata nastojanje Sindikata da kroz rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje poboljša status i položaj radnika.

 

Tehnička služba Udruženja poslodavaca

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25