Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV SARADNJA VLADE I EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA
SARADNJA VLADE I EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail

05.03.2014.

Neophodan socijalni dijalog oko svih spornih pitanja

esv_sa_premjjerom_05.03.14

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sastao se danas sa predstavnicima Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde i kantonalnog Sindikata. Sastanak je organizovan na inicijativu premijera, a svrha sastanka bio je dogovor o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se u narednom periodu uspostavio bolji dijalog između socijalnih partnera.

- Cilj nam je da radnici preko sindikata, poslodavci preko Udruženja poslodavaca i predstavnici vlasti učine napore da se sve one tenzije koje su se zadnjih dana pojavile, spuštaju koliko je moguće i preko socijalnog dijaloga da se nađu zajednički imenitelji kako bismo uspostavili bolju saradnju. Vlada je već donijela neke odluke po pitanju plata, „bijelog hljeba“ i drugog.  Mnogo je problema koji se nameću svakodnevno, ali čini mi se da ćemo zajedničkim radom, gdje god je to moguće, uspostaviti neki dijalog koji bi doveo do boljeg rješenja na svim onim frontovima gdje se dešavaju određena odstupanja – istakao je Ibro Mašala, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

Rješavanje nekih od problema zahtijevaće i aktivno učešće sindikata, istaknuto je danas.

- Ovi razgovori treba da prođu i kroz sindikat. Sindikat ima neki stav i potrebu da se organizuje u firmama u kojima ne postoji . Da se podrži osnivanje sindikalnih organizacija, da one istupe sa svojim zahtjevima i tek tada ćemo moći reći na kojem mjestu se nalazimo i koliko je to organizovano na čitavom kantonu. To bi trebalo biti od koristi vezano za zahtjeve koje su uputili protestanti. Važno je da imamo sluha i da rješavamo probleme koji stvarno postoje – kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Jedna od tema današnjeg razgovora odnosila se i na izjednačavanje plaća u društvenom i privatnom sektoru. Istaknuto je da razlika u plaćama između ova dva sektora na području BPK Goražde nije tako velika, te da je u drugim dijelovima Federacije veća, ali da treba nastaviti razgovor o ovoj temi, kao i o drugim pitanjima koji su istaknuti kroz zahtjeve građana i privrednika.

Izvor:www.bpkg.gov.ba
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17