Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana šesta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana šesta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

20.06.2014.

esv_19.06.14-2

Jučer je održana šesta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo šest tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa pete redovne sjednice prešlo se na rad i raspravu po tačkama dnevnog reda.

Druga tačka koja je bila razmatrana je Nacrt Zakona o koncesijama BPK Goražde nakon čega je donesen slijedeći :

ZAKLJUČAK:

I

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde predlaže određene izmjene ovog  Zakona i to:

U članu 13. Zakona „Naknada za koncesiju“ stav (3) u kojem  piše:

Naknada za pravo korištenja predmeta koncesije obračunava se jednokratno i u novčanom iznosu koji nemože biti manji od 1,5 % od ukupne procjenjene vrijednosti koncesije iz člana 18. ovog Zakona, Vijeće  predlaže da se promjeni umjesto 1,5% u 5%.

II

U stavu (7) istog člana u kojem piše:

Minimalni iznos godišnje naknade iz stava (6) ovog člana nemože biti manji od 10% od prihoda iz stava (4) ovog člana, Vijeće predlaže da se promjeni u 20%.

III

Stav (9) člana 13.brisati.

 

Treća tačka koja je bila razmatrana je Nacrt Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde nakon čega je donesen slijedeći :

 

ZAKLJUČAK:

I

Razmatrajući Nacrt Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde  Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde  smatra opravdanim donošenjem ovog Zakona , te mišljenja je da će se ovim Zakonom još bolje urediti već postojeće industrijske zone kao i otvaranje eventualno budućih industrijskih zona na području BPK Goražde i time stimulisati investiranje kao i novo zapošljavanje.

II

Vijeće predlaže da se u članu 6. stav (1) Zakona briše tekst u kojem stoji “ u kojoj je zaposleno minimalno 500 radnika” jer nema potrebe za ograničavanjem broja radnika zbog postojanja mogućnosti i potrebe osnivanja industrijskih zona sa više privrednih subjekata koji zbog specifičnosti posla nemaju broj radnika koji je predviđen ovim Zakonom.

Četvrta tačka dnevnog reda koja se razmatrala je Nacrt Zakona o porezu na dobit FBiH nakon čega je donesen slijedeći :

ZAKLJUČAK:

I

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde se protivi ukidanju poreznih olakšica za firme izvoznice posebno firme sa područja našeg kantona koje su generator razvoja kako Bosansko-podrinjskog kantona Goražde tako i Federacije Bosne i Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine.

Ilustracije radi, da bi neko izvozio na inostrano tržište mora biti jeftiniji nego na domaćem tržištu, a ukidanjem ove olakšice privredni subjekti sa područja BPK Goražde su primorani da poskupe svoj proizvod i automatski postaju manje konkurentni.

Ovakav prijedlog u vezi poreznih poticaja za poslodavce je neprihvatljiv.

II

Tražimo da se članovi 31. i  32. postojećeg zakona nemjenjaju, jer bi u protivnom ukidanjem ovih povlastica dovelo do smanjenja izvoza, povlačenje domaćih i stranih investitora, pada industrijske proizvodnje i smanjenja broja zaposlenih.

To je posebno značajno i zbog pitanja stimulacije izvoza koji dobija poseban značaj radi  našeg ukupnog platnog deficita, jer je uvoz skoro duplo veći  izvoza.

esv_19.06.14

Peta tačka dnevnog reda koja se razmatrala je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana i Izvještaja o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde nakon čega je donesen slijedeći : 

ZAKLJUČAK:

Ekonomsko socijalno vijeće BPK Goražde je razmatralo Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana i Izvještaj o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, te na iste nema primjedbi i ocjenjuje ga veoma pozitivnim.

Tehnička sekretar Udruženja poslodavaca Adnan Bukva

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24