Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ODRŽAN JOŠ JEDAN U NIZU SASTANAKA SA PREDSTAVNICIM GOLD PROJEKTA
ODRŽAN JOŠ JEDAN U NIZU SASTANAKA SA PREDSTAVNICIM GOLD PROJEKTA PDF Ispis E-mail

14.01.2015.

Nakon nešto više od godinu dana od pokretanja projekta GOLD kojeg finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te uspostavljanja kontakta sa partnerskim općinama, zaključivanja Sporazuma o saradnji, te početka aktivnosti koje proizilaze iz mandata GOLD projekta, a koje su prije svega usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje izvoza, prihoda i investicija, kada je svoje učešće u Projektu započela i Općina Goražde, danas se u Maloj sali Općine održan još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima GOLD-a povodom analize do sada provedenih aktivnosti, pravaca u kojima ide Projekat, te generalno dosadašnje saradnje između partnerskih općina i Projekta. Današnjem sastanku su pored predstavnika Općine Goražde prisustvovali i predstavnici Privredne komore BPK i Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde.

 

'' Danas su nam u posjetu došli predstavnici GOLD projekta koji zastupaju i dio su finansijske implementacije projekta SIDE i USAID. Ovdje se u principu radi o unaprijeđenju poslovnog okruženja obzirom da prostor BPK odnosno Općina Goražde predstavlja dio ukupnog projekta gdje status privrede i poslodavaca i zaposlenost predstavljaju osnovne smjernice našeg rasta i razvoja tako da u tom smislu oni su pokazali svoj interes da predložimo projekte i način unaprijeđenja cjelokupnog poslovnog okruženja i ambijenta. Uvijek se može postići više i mogu se napraviti iskoraci ukoliko budemo koristili dobre poslovne partnere međunarodne zajednice i ovih ljudi koji žele da budu sa nama. Na taj način smo predložili saradnju i bićemo dio saradnje u kreiranju novih industrijskih zona, kao i oko kreiranja novih radnih mjesta, te prekvalifikacije i sistema obrazovanja i ukupnog društvenog ambijenta koji mora biti dostupan privrednicima da ga mogu konzumirati jednostavno i bez trošenja mnogo vremena i na jednom mjestu i u tom smislu Općina Goražde je uvijek otvorena za saradnju i da učimo i radimo kao i da se ispoštuje dobra poslovna praksa kakva je u svijetu i kakvu ćemo mi prezentirati našim potencijalnim ulagačima kako bi smo ih pridobili prije nego to uradi neko drugi.'' – naglasila je pomoćnica Načelnika Općine Goražde, Samira Drakovac.

 

GOLD projekat će promovisati integrisano i sveobuhvatno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja i realizaciju aktivnosti između općina, kantona i entiteta u sektorima sa najvećim potencijalom za brz, održiv rast novih radnih mjesta, pomoći efikasnijem korištenju ekonomskih resursa na lokalnom nivou i promovisati nova ulaganja kroz javno privatna partnerstva u ciljanim sektorima, angažovati ključne partnere da bi se unaprijedio kvalitet usluga u javnom sektoru i realizovale reforme za poticajno poslovno okruženje, te promovisati nova direktna ulaganja i podržavati konkurentne lance snabdijevanja koji će generisati nova radna mjesta.

Sve ove aktivnosti rezultat su dosljedne implementacije Strategije razvoja Općine Goražde, te napora da se Općina Goražde učvrsti kao regionalni lider i industrijski centar Bosne i Hercegovine. U skladu s tim, Načelnik Općine nastavlja realizaciju svoga četverogodišnjeg plana čiji centralni dio čine aktivnosti na traženju međunarodnih i domaćih partnera, te ulagača koji će svoj biznis započeti upravo u jednoj od privredno najpoželjnijih sredina u Bosni i Hercegovini. Ono što je također bitno istaći jeste da je Općina Goražde jedina od deset općina iz ove regije koja je učesnica u GOLD projektu.

Današnjem sastanku prisustvovo je i sekretar  Udruženja poslodavaca BPK Goražde Adnan Bukva.

Daljnji koraci Udruženja poslodavaca BPK Goražde će biti animiranje potreba poslodavaca za projektima prema GOLD programu. Bitna činjenica koja je istaknuta na sastanku je ta da je svaki aplikant dužan učestvovati sa 50% vlastitog učešća.

Slike i djelomičan tekst preuzet sa zvanične stranice općine Goražde.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22