Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti PREVENT COMPONENTS D.O.O. GORAŽDE NA PRVOM MJESTU MEĐU SREDNJIM KOMPANIJAMA U BIH
PREVENT COMPONENTS D.O.O. GORAŽDE NA PRVOM MJESTU MEĐU SREDNJIM KOMPANIJAMA U BIH PDF Ispis E-mail

10.07.2015.

Dodjelu priznanja za 100 najvećih velikih, srednjih i malih kompanija u BiH rangiranih po ukupnom prihodu, izvozu i neto dobiti u 2014. godini ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je jučer u prostorijama VTKBiH u Sarajevu.

Rang liste su, kao i ranijih godina, objavljene u specijalnom izdanju Poslovnih novina “100 najvećih”. Rangiranje je rađeno na bazi kategoriziranja malih, srednjih i velikih preduzeća definisanih Zakonom o računovodstvu i reviziji za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije su morale zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uslova.

U kategoriji "velike kompanije„ najveći ukupni prihod u 2014. godini ostvarila je Optima GRUPA d.o.o. Banja Luka (1.072.365.925 KM), najveću neto dobit Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka (106.496.171 KM), dok je najveći izvoznik ArcelorMittal d.o.o. Zenica s ostvarenih 408.220.440 KM izvoza.

Među "srednjim kompanijama“ priznanja su dodijeljena za Prevent Components d.o.o. Goražde koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 8.686.910 KM, zatim za Budo - Export d.o.o Žepče koji zauzima prvo mjesto po neto dobiti od 3.367.134 KM, te za SIM Technik d.o.o. Kotor - Varoš koji je na prvom mjestu s ostvarenih 6.972.428 KM izvoza.

U kategoriji "male kompanije“ po ostvarenom ukupnom prihodu na prvom mjestu je Starline d.o.o. Sarajevo s ostvarenih 9.268.534 KM, najveću neto dobit ostvarila je Cordia d.o.o. Banja Luka od 1.467.065 KM, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče s ostvarenih 3.231.804 KM izvoza.

"Srebreni pečat“ - specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014. na rang-listama Poslovnih novina ovaj rudnik je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji.

Dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama prethodila je panel diskusija o temi "100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici“.

Na svečanosti je prezentiran i znak/pečat 100 najvećih u BiH koji će ubuduće kompanije moći zvanično koristiti na svojim memorandumima, materijalima, web portalima, dokumentima i slično, kao referencu da su se našle rangirane među 100 najvećih u BiH.

Kompanije iz Goražda koje su se našle među 100 najvećih u BiH su: Bekto Precisa d.o.o., Unis Ginex d.d. i Pobjeda Technology d.d., a na jučerašnjoj svečanosti kada je u pitanju privredni razvoj u BiH s posebnim naglaskog spomenuto je Goražde kao svijetli primjer, kao i još nekoliko gradova u BiH.

Obzirom da je pozivnicu da prisustvuje svečanosti dobio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović u ime njega svečanosti u prostorijama VTKBiH u Sarajevu prisustvovala je njegova pomoćnica Samira Drakovac.

 

Izvor:www.gorazde.ba

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15