Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Pres konferencija Premijera Novalića za 100 dana rada Vlade FBiH
Pres konferencija Premijera Novalića za 100 dana rada Vlade FBiH PDF Ispis E-mail

11.07.2015.

 

RASTEREĆENJE PRIVREDE

Novalić smatra  kako učinak ove mjere možemo pospješiti na nekoliko načina.

Smatra kako se nerealno je samo se pouzdati u kontrolne mehanizme, tako da se nameće potreba i stimulativnog djelovanja. Ovdje kaže podrazumijevam ono što sam već spomenuo, a tiče se uvođenja radnika u sustav, uz temporalno oslobađanje od plaćanja obaveza. Jedna od značajnih mjera će biti i poticaj prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno. U narednom razdoblju, tijekom ljeta, Vlada će nastaviti raditi na započetim i skoro finaliziranim reformama i zakonima, kao na primjer: Izmjenama zakona o porezu na dohodak i izmjenama zakona o doprinosima - Prijedlog značajnije izmjene ovih Zakona u smislu uvođenja progresivnog sustava poreza na dohodak i izmjene stopa doprinosa kojim bi se obuhvatile i naknade poput toplog obroka, troškova prijevoza i slično je osjetljiv proces iz razloga što ovim izmjenama ne smiju oštetiti niti fondove (PIO, zdravstvo), a niti poslodavce.  Smatra kako moraju osigurati neutralan efekt, a u isto vrijeme omogućiti pravedniji raspored poreznog opterećenja.

"Između ostalog to znači pojednostaviti proceduru obračuna plaća i uplate pripadajućih obaveza. Planiramo umjesto, dosadašnjih 9 ili 10 uplata na različite račune, to svesti na jedan ili dva računa, odnosno jednu ili dvije uplatnice. Očekujemo da ćemo dobiti prijedlog novog modela doprinosa u zadnjem kvartalu 2015", navodi Novalić.

Na pretprošloj sjednici Vlade prema riječima premijera Novalića usvojenae su  i izmjene Zakona o doprinosima koja znači fleksibilniju primjenu preferencijalne stope doprinosa u niskoakumulativnim djelatnostima, što znači rasterećenje poslodavaca u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industiji, kao i uvođenje poljoprivrednika u ovaj sustav, te drugih djelatnosti.

"Imajte u vidu da smo ove izmjene usklađivali sa predstavnicima ovih djelatnosti prema njihovim realnim potrebama. U skorije vrijeme očekujemo donošenje tri zakona u okviru strategije za reformu PIO/MIO sustava, a osnovni zakon je Zakon o PIO-u koji predviđa uvođenje bodovnog sustava, što će omogućiti ravnomjerniju raspodjelu. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju Vlada će ponuditi i Zakon o uvezivanju radnog staža, odnosno Zakon o uplati neuplaćenih doprinosa, koji će na sustavan način riješiti ovaj gorući problem u društvu. Tijekom ljeta, Vlada će raditi i na Zakonu o šumama u kojem ćemo proizvođačima sa većim stupnjem obrade dati prioritet u dobavljanju sirovina iz naših šuma. Sad imamo paradoks da naše trupce izvozimo u Sloveniju i Italiju, a naši proizvođači namještaja, zbog nemogućnosti da kupe sirovinu u BiH, kupuju trupce iz Slovenije. I na kraju ću spomenuti Zakon o državnim službenicima i namještenicima. U taj proces namjeravamo ući nakon usvajanja Zakona o radu. Smatram da smo ovim dokazali da su strukturna poboljšanja i ozdravljenja izvodljiva bez posezanja za drastičnim mjerama i šokovima. Namjeravamo nastaviti aktivno djelovati, bez obzira na političke turbulencije i uvjete, i o tome vas redovno izvještavati", kaže se u ekspozeu premijera Novalića, koji je proslijeđen iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14