Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 37. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 37. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

30.07.2015.

uo 29.7.15

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 29.07.2015.godine 37. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 9 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa predhodne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca sa pregledom prihoda i rashoda za 6 mjeseci 2015.godine. Konstatovano je da se u narednom periodu treba posvetiti više pažnje naplati članarine, kao i obezbjeđenju finansijskih sredstava iz drugih izvora kako bi Udruženja poslodavaca moglo izmirivati svoje tekuće obaveze i sprovoditi programske aktivnosti.

Upravni odbor je primio k znanju Izvještaj o provedenim aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora. Konstatovano je da je bilo mnogo aktivnosti, a one koje su posebno naglašene i razmatrane su: Obilježavanja 10 godina od osnivanja Udruženja poslodavaca, prijem delegacije privrednika iz Gračanice sa idejom povezivanja općina Gračanica, Gradačac, Tešanj i Goražde,odlazak na sastanak sa Premijerom FBiH 17.06., te mnoge druge aktivnosti.

Također, razmatran je odgovor Ministarstva za finansije BPK Goražde vezan za prijedlog Udruženja poslodavaca za rasterećenje privrede. U odgovoru se navodi da se nisu još stekli uslovi za izmjenama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon, Zakon o adminsitrativnim taksama, Zakon o sudskim taksama i drugim predloženim zakonima za izmjenu jer se nezna kakvi će biti finansijski efekti od izmjene Zakona jer su se isti tek počeli primjenjivati od 01.01.2015.godine, a da će se uzeti u razmatranje inicijativa Udruženja poslodavaca u procesu donošenja izmjena Zakona u narednom periodu.

U nastavku sjednice Upravni odbor razmatrao je Nacrt Zakona o inspekcijama BPK Goražde. Nije bilo primjedbi na teskt zakona, ali Upravni odbor smatra da je u dosadašnjem nadzoru rada inspekcije bio selektivni pristup, te da to u budućem radu treba promjeniti.

Upravni odbor smatra da inspekcija treba više posvetiti pažnje o izdavanju fiksalnih računa, te o kontroli preuzimanja istih od strane kupaca u zakonom predviđenoj udaljenosti od trgovačkog objekta.

Upravni odbor smatra da inspekcija treba posvetiti posebnu pažnju kontrolisanju prodaje voća, povrća i drugih sličnih arttikala na mjestima koji nisu registrovani, te na taj način zaštiti privredne subjekte koji rade legalno i po zakonu, jer se na ovaj način ugrožava njihova konkurentnost.

Upravni odbor je razmatrao je Izvještaj o dodjeljenim koncesijama i efektima od dodjeljenih koncesija na području  BPK Goražde. Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde smatra da pod hitno treba donjeti novi Zakon o koncesijama BPK Goražde, koji će kvalitetnije propisati oblast koncesija i poboljšati stanje u oblasti plaćanja kocesionih naknada.

Upravni odbor smatra da su dosadašnji efekti naplate od koncesija veoma slabi i da je iznos od 525.490,23 KM od početka primjene Zakona o koncesijama veoma mali i da u budućem periodu treba biti mnogo veći, kao i bolja iskorištenost prirodnih bogatstava.

Upravni odbor smatra da pored povećanja finansijskih prihoda, odnosno ubiranja koncesionih naknada novim Zakonom, treba nastojati da se upošljava nova radna snaga i angažuje više domaćih firmi.

Upravni odbor se nije izjašnjavao  po javnom pozivu općine Goražde vazanim za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja ( zlatne i srebrene plakete) iz područja privrede kako nebi stavili  u neravnopravan položaj jedne poslodavce u odnosu na druge, te je to prepušteno nadležnim u općini Goražde da predlože po kriterijima za koje smatraju da su adekvatni.

Do kraja sjednice Upravni odbor Udruženja poslodavaca primio je k znanju informaciju o donošenju novog Zakona o radu Federacije BiH. Novi Zakon o radu je utvrđen u formi prijedloga od strane Vlade FBiH, te se očekuje njegovo donošenje u Domu naroda FBiH 30.7.2015.godine.

Upravni odbor je upoznat da je Udruženje poslodavaca FBiH vodilo pregovore u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH, te na taj način štitilo interese poslodavaca kroz pomenuti Zakon.

Tehnička služba Udruženja poslodavaca

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19