Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Janjina iz Goražda 18 godina uspješno otkupljuje, reciklira i prodaje otpad
Janjina iz Goražda 18 godina uspješno otkupljuje, reciklira i prodaje otpad PDF Ispis E-mail

11.11.2015.

ako se još uvijek ne možemo pohvaliti velikim brojkama, ipak na terenu se dešavaju pomaci kada se radi o reciklaži, odnosno izvdajanju materijala iz otpada i njegovom ponovnom upotrebljavanju.

OTKUPLJUJU TEGLE I FLAŠE

U Bosni i Hercegovini ima nekoliko kompanija koje prave dobre rezultate, među njima je i Janjina iz Goražda koja već 18 godina uspješno otkupljuje, reciklira i prodaje sekundarne sirovine, te igra značajnu ulogu u tokovima metala i nemetala i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Šaćir Raščić, direktor goraždanske Janjine u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako vrše otkup gotovo svih vrsta metala i nemetala: bakara i sirovine od bakra, aluminijuma i sirovine od aluminijuma, mesinga i sirovine od mesinga, cinka i sirovine od cinka, olova i sirovine od olova, starih akumulatora, željeza, papira, PET ambalaže, plastike i ostalih metala.

U svrhu očuvanja okoline, vodeći se pojačanom svijesti o važnosti prirode za čovjeka, u posljednjem periodu sve više se bave i opasnim otpadom (zbrinjavanjem otpadnih motornih ulja, štamparskih tonera, opasnog otpada iz proizvodnje).

Janjina je prema riječima direktora i jedino preduzeće na prostoru BPK-a koje ima ovlaštenje za zbrinjavanje opasnog otpada, što je preduzećima u kantonu dalo sigurnost i olakšanje u njihovom poslovanju.

"Jedna od novina kompanije je i prikupljanje od fizičkih i pravnih lica ambalažnog stakla i tetrapaka", kaže Raščić pojašnjavajući kako se cijena tetrapaka po toni kreće od 50 do 100 KM, dok je otkupna cijena stakla (flaša, tegle) između 40 i 50 KM.

Otkup se vrše u cijeloj Bosni i Hercegovini, a zainteresovani su za saradnju sa svim firmama. Na adrese u Goraždu dolaze lično, dok su za ostale gradove važne količine.

BORBA NA TRŽIŠTU

"Prevoz je skup, tako ako imamo 10-20 tona na nekoliko lokacija u jednom gradu mi ćemo doći", kaže Raščić.

Nakon prikupljene ambalaže tetrapaka izvoze u Hrvatsku, a postignut je dogovor i oko izvoza stakla.

Prevent, Ginex, Pobjeda Rudet samo su neko od kompanija sa kojim sarađuje Janjina tokom prikupljanja sekundarnih sirovina.

Ono što je zajedničko za ovu kompaniju i većinu bh. je samostalna borba na tržištu. Sami se bore, rade i grade, a da postoji razumijevanje državnih institucija rezultati bi bili daleko bolji. Broj zaposlenih sa sadašnjih 13 bio bi sigurno dva puta veći, te bi se započete investicije uspješno privele kraju.

"Janjina je započela investiciju u Reciklažni centar koji se nalazi u krugu industrijske zone 'Azot' u Goraždu. Radi se na postavljanju mašine za ljevanje tvrde plastike", kaže Raščić, naglašavajući kako će završetak radova u Centru zavisi od finansijskih mogućnosti, odnosno od prodaje robe na tržištu od koje će finansirati radove.

Inače za Centra za reciklažu sekundarnih sirovina  2012. godini kupljeno je zemljišta što je označilo početak radova na izgradnji novih prostorija na novoj lokaciji. Nova lokacija se nalazi na prostoru veličine oko 15.000 m2. Preduzeće je dobilo sve potrebne dozvole za gradnju, te je do sada u okviru projekta izgranje urađeno mnogo posla. Jedan od bitnijih dijelova je i izgradnja hale za privremeno skladištenje opasnog otpada koja je odvojen od sekundarnih sirovina, te skladištenje u posebnoj ambalaži, na poseban ekološki prihvatljiv način, do konačnog zbrinjavanja.

E. Kokor

 

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7