Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana javna rasprava povodom Nacrta Odluke o komunalnim taksama općine Goražde
Održana javna rasprava povodom Nacrta Odluke o komunalnim taksama općine Goražde PDF Ispis E-mail

19.11.2015.

Copy of IMG 1818

U velikoj Sali općine Goražde sinoć je održana javna rasprava povodom Nacrta Odluke o komunalnim taksama općine Goražde.

Javnoj raspravi su pored Komisije za Budžet, finansije i administrativna pitanja, predstavnika općine Goražde, vijećnika u općinskom vijeću općine Goražde prisustvovali predstavnik Udruženja poslodavaca BPK Goražde, te predstavnica firme „Eco ambalaža“ d.o.o. Goražde.

Na javnoj raspravi su se čuli ponajviše navodi iz Presude Ustavnog susa Federacije BiH, zbog čega je i došlo do izmjene Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde u 2014.godini, a na osnovu kojeg je općina Goražde dužna donjeti propis koji uređuje ovu oblast, odnosno Odluku o visini komunalnih taksi.

Iz Presude Ustavnog suda se jasno vidi da propisivanje djelatnosti kao kriterija nije relevantan, nego su realni i drugi kriteriji kao što je područje općine, veličina obilježja i drugi slični kriteriji.

Kako je navedeno u Zakonu, općina svojim propisom može povećati iznose do 20% i smanjiti do 40%, te stim u vezi Udruženje poslodavaca BPK Goražde je dostavilo prijedlog izmjene Odluke o visini komunalne takse BPK Goražde.

Predloženo je također da se za privredne subjekte koji se tek ossnivaju prvu godinu oslobode plačanja takse, kako bi im se omogučilo da u početku razviju svoj biznis.

Copy of IMG 1816

Potekla je također inicijativa za boljim uređenjem pitanja zona, jer su u sadašnjem prijedlogu pomenute samo 2 zone, tj. I zona i Ostale zone pod kojom se podrazumjevaju zone od druge do šeste, te je stim u vezi naglašen problem stavljanja u nepovoljan položaj privrednika i obrtnika iz ruralnih pdručja koji su u obavezi plačati isti iznos naknade kao i one iz druge zone koja je blizu užeg gradskog jezgra. Ostaje da se zatraži mišljenje Ministarstva za finansije BPK Goražde do koje granice općinsko vijee općine Goražde može uređivati i mjenjati ovu oblast u odnosu na kantonalni zakon.

 

Tehnička Služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 96