Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U OKVIRU KAMPANJE ZA VEĆU ZAPOŠLJIVOST MLADIH U BIH ODRŽAN DIALOG U GORAŽDU
U OKVIRU KAMPANJE ZA VEĆU ZAPOŠLJIVOST MLADIH U BIH ODRŽAN DIALOG U GORAŽDU PDF Ispis E-mail

24.11.2015.

U organizaciji Omladinske informativne agencije BiH (OIA) tokom mjeseca oktobra započela je Kampanja za veću zapošljivost mladih u BiH koja je motivirana činjenicom da je 63% mladih nezaposleno, po čemu je BiH najlošija u Europi.

U okviru Kampanje u Velikoj sali Općine Goražde danas je održan dialog sa predstavnicima lokalne vlasti, zavoda za zapošljavanje, obrazovnih institucija, NVO sektora, biznis sektora i poslodavaca, razvojnih agencija i mladih poduzetnika.

Cilj dijaloga je kreirati smjernice za povećanje zapošljivosti mladih, dati preporuke na Izvještaj o zapošljivosti mladih, predstaviti primjere dobre prakse u svojoj lokalnoj zajednici i upoznati se sa novom info platformom Hoću.ba koja može pomoći u radu i promociji rezultata.

Kako je na današnje dijalogu istaknuto pored nezaposlenosti poseban problem predstavlja neaktivnost mladih na tržištu rada, te izuzetno mali broj onih koji se na dodatne načine usavršavaju i razvijaju svoje vještine (prema istraživanju UN-a samo 25% ima iskustvo sa neformalnim obrazovanjem, 10% volontira i 7% mladih je član neke omladinske organizacije).

Kampanju vodi Omladinska informativna agencija BiH (OIA) sa svojim Munja Inkubatorom uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava BiH, te partnerstvo sa nizom institucija, organizacija i Ambasadom Švicarske u BiH.

Program Kampanje ogleda se kroz predstavljanje Izvještaja o zapošljivosti mladih (SEEYN 2015) i diskusija o preporukama, zatim  Analiza primjera dobre prakse i ideja šta se može i treba uraditi u ovoj oblasti, kao i Promocija novog alata – info platforme Hoću.ba i opcija za suradnju i promociju partnera, te prestavljenje narednih koraci i aktivnosti Kampanje.

Govoreći o pomenutoj Kampanji i dialogu održanom u Goraždu direktor Omladinske informativne agencije BiH (OIA) Jan Kulenović je istakao – ''Kampanja za veću zapošljivost mladih je započela prije mjesec dana, evo upravo širom BiH kroz ovakve dijaloge pokušavamao dvije stvari. Jedna je alarmirati šta su ustvari osnovni uzroci i puno važnije preporuke da se sa ovakvim sredstvima u ovakvom političkom sistemu može uraditi kada govorimo o aktivnostima za veću zapošljivost mladih, a druga još važnija aktivnost kroz info platformu Hoću.ba jeste da afirmiramo sve dobre primjere prakse da na neki način ljudima povećamo svijest, a prije svega mladim ljudima na koji način se mogu više aktivirati, te iskoristiti milion nekih opcija koje stoje na stolu, kada je riječ o volontiranju, stažiranju, poduzetništvu itd. Kampanja sa te strane treba da pomogne i nastavnicima u školama, obrazovnom sistemu, onima koji rade u zavodima, nevladinim organizacijama, mladima kao pojedincima, lokalnim medijima i biznisima jer ukoliko nema njihove zajedničke saradnje sa institucijama, ako ne znaju kakvo je tržište rada, koje su mogućnosti za mlade onda će ova tema ostati u negativnim brojevima. Kampanja je nešto što je dugoročno, ona znači da se trebaju svi uključiti i prije svega da se pored kladionice i facebooka-a mladim ljudima predstave druge kvalitetne opcije koje postoje. Rezultat prema onim brojevima zapošljavanja mladih i njihova zapošljivost će upravo zavisiti od te veze, saradnje, kontakta, komunikacije svih aktera. Općina Goražde je jedna od najotvorenijih općina, iako dolazim iz Sarajeva, kada poduzimamo neke aktivnosti uvijek uspijemo okupiti ljude iz različitih sektora. Sada predstoji ne toliko težak dio, a to je kako kreativno iskoristiti postojeće resurse. Ako ste se opredjelili kao zajednica da imate određene fabrike koje su se nedavno otvorile onda treba gledati kako će škole moći te kadrove da proizvedu zajednički i da uticaj bude na nastavni plan i program. Ako imate Omladinsku banku koja daje podršku aktivizmu mladih kako možete više promovisati njihove rezultate i sredstva koja nisu velika ali da veći broj mladi koriste te resurse. Nije toliko teško napraviti veće efekte jer bi možda trebali vidjeti neke primjere izvana koji mogu dati poticaj na tom kreativnom razmišljanju,  a onda ja hodajući po BiH prilično dugo vidim da resursi se fino mogu spojiti i da ima jako dobrih primjera posebno u Goraždu kada govorimo o ekonomskoj situaciji.''

 

Izvor:www.gorazde.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 91