Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Udruženje poslodavaca u posjeti firmi "Agropodrinje" z.z.
Udruženje poslodavaca u posjeti firmi "Agropodrinje" z.z. PDF Ispis E-mail

15.12.2015.

Ovog puta bili smo u posjeti firmi „Agropodrinje" z.z.

Razgovor vođen sa direktoricom firme g-đom Nasihom Džakom.

Razgovor u ime Udruženja poslodavaca BPK Goražde vodio sekretar Udruženja Adnan Bukva:

Copy of IMG 1828

1)Kakva je trenutna situacija u firmi „Agropodrinje“ z.z. i jeste li zadovoljni sa poslovanjem u 2015.godini, te kakva su Vam očekivanja u 2016.godini?

Trenutna situacija je zadovoljavajuća. Lični dohodci se redovno isplaćuju, nisu nešto veliki ali najbitnije je da su redovni. Također, redovno izmirujemo obaveze prema državi kada su u pitanju direktni i indirektni porezi. Jedino što imamo malo duga prema dobavljačima, ali to je normalno u današnjim okolnostima poslovanja.

Ova godina općenito je bila teža nego prošla po poslovnoj klimi, po okruženju i po vremenskim prilikama.

Generalno u ovoj godini smo stabilni, nismo u dubiozi, zadržali smo isti broj radnika.Općenito nismo ni nezadovoljni ni zadovoljni, ocjenićemo ovu godinu kao jednu prosjećnu godinu.

 

2)Kakvi su Vaši prijedlozi za poboljšanje poslovnog ambijenta i uslova privređivanja i šta najviše opterećuje Vaše poslovanje?

Na poslovnu klimu kao jedinka nemogu puno uticati.Država se mora uključiti  da pravi bolje i pravednije tržište, bolji poslovni okvir, te da više računa vodi o privrednicima i svojim građanima. Na ovaj način smo prepustani stihiji.

Nameti su ogromni i to direktno proizvodnji.Plaćamo zakup državi poljoprivredno zemljište koje smo priveli kulturi.Nametnuli su nam da plaćamo magacin koji smo svojim  sredstvima osposobili.Sve se uzima od proizvodnje, ništa ne ide na rasterećenje.

Mi kao poljoprivredna proizvodnja nismo nikad ničega bili oslobođeni, pa čak ni ovjere dokumenata.

Generalnog sam mišljenja da se mora ići na rasterećenje privrede sa svih nivoa.Radna snaga indirektno zbog ovog trpi.Sudovi nezastupaju interese poslodavaca po pitanju potraživanja.Mora se izmjeniti sistem naplate PDV-a po naplaćenoj fakturi, a ne po izdatoj kao što je sada slučaj.

Copy of IMG 1382

3)Jeste li zadovoljni uslugama koje pruža Udruženje poslodavaca prema svojim članicama i koji bi bili vaši prijedlozi za poboljšanje usluga?

Zadovoljni smo sa saradnjom sa Udruženjem poslodavaca i pobliže smo upoznati sa radom ovog Udruženja.Smatram da odrađuje dobar posao za privrednike i da treba ovako da nastavi te da institucija vrši jači pritisak na vlast na svim nivoima kako bi se privreda rasteretila, te stvorili bolji uslovi za rad poslodavcima.

 

Tehnička služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22