Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 5.sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde
Održana 5.sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde PDF Ispis E-mail

Goražde, 23.03.2011.

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_1.JPG

Danas je održana 5. sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kojoj je u ime Vlade BPK-a Goražde prisustvovao ministar za privredu Demir Imamović.

 

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_2.JPG

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_3.JPG

Predsjednik Skupštine ovog Udruženja Avdo Kuljuh, na početku sjednice, čestitao je Nasihi Džaka na priznanju „Najuspješniji menadžer u BiH iz oblasti malog biznisa“, u izboru Nezavisne agencije iz Zenice, Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager.

On je informisao članove o potpisanom sporazumu sa kantonalnom Službom za zapošljavanje, kao i o izdatom Katalogu privrede u kojem su predstavljeni privredni subjekti sa područja Bosansko-podrinjskog kantona.

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_4.JPG

Pored rasprave o radu, u kojoj je istaknuta potreba za uključivanjem svih privrednih subjekata u članstvo ovog Udruženja radi efikasnijeg i boljeg rada, najveći dio diskusija odnosio se na razmatranje trenutne ekonomske situacije na području BPK-a Goražde. Ona, kako je ocijenjeno, nije dobra i to na svojoj koži osjeća većina goraždanskih privrednika. Razvoj guši „siva“ ekonomija, nedovoljna ili skoro nikakva zaštita domaće proizvodnje, visoke stope poreskih doprinosa, nedovoljni podsticaji. Stoga je Udruženje poslodovaca BPK-a Goražde na današnjoj sjednici ukazalo na neophodnost veće saradnje sa Vladom Kantona i resornim Ministarstvom privrede u izradi Strategije privrednog razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Zaključeno je da Upravni odbor pripremi materijal koji će biti polazna osnova za razgovore sa premijerom i Vladom o ovoj temi.

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_5.JPG

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_6.JPG

Prema riječima ministra privrede Demira Imamovića, Strategija razvoja privrede nalazi se u Programu razvoja Kantona za četiri godine, no prije nekih značajnijih pomaka u ovoj oblasti, neohodno je provesti niz reformi, među kojima su i reforme javne uprave i socijalnog sektora. Prioritet će se svakako dati firmama koje zapošljavaju veći broj radnika i izvozno su orjentisane. Ministar Imamović najavio je neke promjene u budžetu u odnosu na prošlu godinu, podršku zapošljavanju i smanjenje stope doprinosa, kao i drugačiji pristup podsticajnim sredstvima, kroz projekte, gdje bi Udruženje poslodavaca moglo da odigra značajnu ulogu.

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_7.JPG

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_8.JPG

Direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje Nafija Hodo istakla je dobru saradnju Službe sa Udruženjem poslodavaca, koja je konkretizovana i potpisanim sporazumom. Ona je navela podatak da je u prošloj godini Služba za zapošljavanje realizovala 12 programa, aktivnih mjera politike zapošljavanja, u kojima su učestvovala 124 goraždanska poslodavca i 349 osoba sa evidencije nezaposlenih, u ukupnoj vrijednosti od milion i 55 ooo KM. Zahvaljujući tome, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje, jedini je kanton u Federaciji BiH u kome je stopa nezaposlenosti smanjena za 8,6 % u odnosu na prošlu godinu.

sjednice_sastanak_poduzetnika_230311_b1_9.JPG

Na sjednici Skupštine usvojeni su i izvještaji o radu Upravnog, Nadzornog odbora i Tehničke službe Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde u proteklom periodu, kao i Program rada i Finansijski plan za 2011. godinu. Umjesto Nihada Hadžiahmetovića, za predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca izabrana je Munevera Ušanović, a za potpredsjednika Ibro Mašala, dok su za nove članove Nadzornog, odnosno Upravnog odbora, izabrani Mustafa Pašić i Ismet Bukva.

IZVOR:  www.bpkgo.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42