Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 38. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 38. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

20.01.2016.

uo 19.01.16

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je jučer  38. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 13 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 37.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 2015.godinu, te razmatrao izvještaj o aktivnostima između dvije sjednice, od kojiih se izdvaja prisustvovanje na sajmu privrede u Sarajevu od 17.12.do 20.12.2015.godine, te obilazak firmi članica sa godišnjim intervjuom o protekloj godini i planovima za 2016.godinu.

Izabrana su dva nova člana u Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde ispred Udruženja poslodavaca i to: Nasiha Džaka i Šejla Bojadžija, dok je u Upravni odbor „Biznis centra“ Goražde izabran Zijo Tanjo a za njegovog zamjenika izabran Adnan Bukva.

Upravni odbor je prihvatio Sporazum o saradnji na uspostavi i radu Biznis centra između Vlade BPK Goražde, općine Goražde i drugih aktera koji će imati svoje prostore u Biznis centru.

 

uo 19.01.16-2

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao Prijedlog Zakona o porezu na dobit Federacije BiH, koji je dobijen od delegata u Domu Naroda Parlamenta FBiH iz BPK Goražde, te na isti dao primjedbe, posebno na član 36, koji se odnosi na porezni poticaj uz dostavljanje posebnog amandmana koji se odnosi na vraćanje prava na oslobađanje poreza na dobit iz članova 31.i 32. trenutnog Zakona a to je da “obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit izvozom ostvario preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa  plačanja poreza na dobit za tu godinu”.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju da je Udruženju poslodavaca BPK Goražde utvrđena reprezentativnost na području BPK Goražde i da su ispunjeni uslovi iz člana 128.Zakona o radu FBiH, te na taj način mogu nastaviti da učestvuju u tripartitnim tijelima sastavljenim od organa Vlasti, predstavnika Udruženja poslodavaca i Sindikata.

Do kraja sjednice Upravni odbor donio je Zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o komunalnim djelatnostima BPK Goražde, odnosno izmjeni člana 32, kojim bi se trebali smanjiti koeficijenti namjene za proizvodni i poslovni sa 1 i 2 na 0,5 i 1 i time bi se smanjili troškovi privrednim subjektima koji plačaju ovu obavezu.

uo 19.01.16-3

Na kraju sjednice Upravni odbor je primio k zanju informaciju o Izmjenama zakona o administrativnim i sudskim taksama BPK Goražde čiji su bili i inicijatori, te je mišljenja da se i dalje treba raditi na rasterećenju privrede i stvaranju pretpostavki za investiciona ulaganja i nova zapošljavanja, ali za to je uslov da postoji dobar poslovni ambijent i smanjenje nameta na privredu.

 

Tehnička služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10