Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti "Eko-Plod" ulaže 4 mil KM u fabriku pomfrita u Prači - Austrijanci obećali pomoć u uvozu
"Eko-Plod" ulaže 4 mil KM u fabriku pomfrita u Prači - Austrijanci obećali pomoć u uvozu PDF Ispis E-mail

01.05.2015.

 
Bosansko-podrinjski kanton (BPK) iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast industrijske proizvodnje i izvoza, piše portal "Dobre vijesti".

Najvećim dijelom na strana tržišta izvoze se metalski proizvodi i plastika. Partneri iz inostranstva sada su zainteresirani i za otkup poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Da BiH ima odlične uslove za uzgoj i preradu krompira prepoznao je i 76-godišnji biznismen Hilmija Hodović, koji je u okviru svoje firme "Eko-Plod" odlučio izgraditi fabriku pomfrita u prostorima bivše kasarne Hrenovica u mjestu Prača.

Hodović je izjavio da su ostvareni određeni kontakti sa austrijskim partnerima koji su obećali pomoći u izvozu pomfrita na austrijsko tržište.

– Naša firma već je uradila probnu proizvodnju 50 tona pomfrita, koji je sada uskladišten i bit će plasiran na tržište Kantona Sarajevo. Uskoro ćemo započeti sa redovnom proizvodnjom. Također, očekujemo rezultate i u proizvodnji malina. Napravili smo velike hladnjače koje mogu primiti više od 500 tona robe – kazao je Hodović.

Prema njegovim riječima, do kraja godine trebalo biti zaposleno oko 30 radnika direktno u proizvodnji i angažovano 150 kooperanata u proizvodnji maline i krompira.

Inače, Hodović je u fabriku investirao oko 4 mil KM, odnosno u adaptaciju bivše kasarne u Hrenovici na području općine Pale u Federaciji.

Hodović je svojevremeno kazao medijima da je osnovni motiv osnivanja fabrike bio pomoć povratnicima u manjem bh. entitetu RS. Kapacitet fabrike trebao bi iznositi oko 50 tona mjesečno, što bi je učinilo jednom od najvećih fabrika pomfrita na prostoru bivše Jugoslavije, piše portal "Dobre vijesti".

Izvor:www.ekapijacom

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24