Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak sa ministrom za privredu BPK Goražde i njegovim saradnicima
Održan sastanak sa ministrom za privredu BPK Goražde i njegovim saradnicima PDF Ispis E-mail

08.07.2016.

min prvr 7.7.16

07.07.2016.godine u prostorijama Udruženja poslodavaca BPK Goražde održan je sastanak sa ministrom za privredu BPK Goražde gosp.Mehom Mašalom i njegovim saradnicima Ismetom Omeragićem i Emirom Hodovićem.

Teme sastanka su bile:

-         Rasterećenje privrede

-         Podsticajna sredstva za privredu i mogućnost osnivanja revolving fonda

-          Funkcionisanje Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde

-         Problematika sive ekonomije

-         Problematika vezana za Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji FBiH

Na početku sastanka ministar za privredu izrazio je spremnost za saradnju sa Udruženjem poslodavaca i da je ovo jedan u nizu od sastanaka kojim se žele sistematski riješavati problemi u privredi, te da zajedničkim snagama pomognemo privredi.

min.privr 7.7.16-2

Na početku sastanka tema je bila rasterećenje privrede parafiskalnim nametima, a prisutni su se upoznali sa „Analizom opterećenja privrede na području BPK Goražde“ na osnovu koje se žele riješavati problemi i smanjivati nameti. Posebno je naglašen problem visokih iznosa komunalnih taksi i poreza na imovinu za pojedine djelatnosti. Tako su se prisutni upoznali da je komunalna taksa na isaknutu firmu za oblast nafte 3.000,00 KM, a porez na imovinu za istu djelatnost za firmu do 15 uposlenih također 3.000,00 KM što znači da isto preduzeće plati 6.000,00 KM samo po ova dva osnova.

Zaključeno je da se napravi analiza iznosa komunalnih taksi u drugim kantonima, te koliko se izdvaja novca iz privrede za komumalne takse, te gdje se taj novac troši, te da se na kraju uključi i ministarstvo za finansije BPK Goražde i pokuša privreda rasteretiti ovog nameta kao i drugih nameta.

Druga tema na sastanku je bila prijedlog osnivanja revolving fonda.Rečeno je da je 2010.godine fond bi osnovan sa 400.000,00 KM, te da su te pare potrošene i da se stalo s tim.Ministar je rekao da treba ponovo pokrenuti proceduru osnivanja revolving fonda i pokušati ubaciti što je više moguće novca u fond.

Na sastanku je rečeno da su predviđanja da će novi Zakon o porezu na dobit FBiH po kojem se ukidaju olakšice za firme izvoznice rezultirati da se očekuju prihodi od ovog poreza na području BPK Goražde 1.500.000,00 KM, te da su razmišljanja da se taj novac vrati privredi kao pomoć ili podsticaj.

Treća tema na sastanku je bila oko funkcionisanja Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde. Naime, na zadnjem sastanku Vijeća dogovoreno je da predsjedavanje vijećem preuzmu predstavnici Sindikata, međutim do danas nikad to nisu uradili, te je zaključeno da se preuzmu radnje u tom pravcu.Također, zaključeno je da potrebna veća tehnička i materijalna podrška od strane Vlade BPK Goražde.

Četvrta tema na sastanku je bio problem sive ekonomije.Ministar je kazao da treba da vidimo ko šta može uraditi po ovom pitanju.Ono što ministarstvo za privredu BPK Goražde može uraditi i što je do sada uradilo jeste da bude posrednik i da uputi pismo Upravi za inspekcijske poslove da uradi sa svoje strane šta joj je nadležnost a to je da ukloni nelegalna mjesta-tezge na kome se prodaju poljoprivredni i drugi proizvodi.

min.prvr 7.7.16-3

Peta tema na sastanku je bila Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji FBiH, tj.problemu kod privrednih subjekata jer su po ovom zakonu obavezni zapošljavati minimalno jednog invalida na svakih 16 uposlenih, te da su inspekcijski organi već na terenu i kažnjavaju sve one koji nisu zaposlili određen broj invalida ili uplatili u fond mjesečno 25% od prosjećne plaće FBiH.

Zaključeno je da se uputi dopis prema poslanicima u Federalnom parlamentu i zatraži pokretanje inicijative za izmjenu ovog zakona kako bi se ukinuo ili smanjio ovaj namet na privredu.

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde sastanku su prisustvovali : predsjednica Šejla Bojadžija, Zijo Tanjo, Ibro Babić, Aida Kuduz i Adnan Bukva.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19