Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Kraj dilemama oko vraćanja radnih knjižica radnicima
Kraj dilemama oko vraćanja radnih knjižica radnicima PDF Ispis E-mail

20.7.2016.

Radne knjižice sa 30.06.2016. godine prestale su važiti u Federaciji BiH, ali je ostalo mnogo nedorečenosti kad je riječ o daljim postupcima, kako poslodavaca tako i radnika. Poslodavci su u dilemi, te ne znaju kako postupiti. Vratit će radnicima knjižice, ali šta ukoliko žele da za budućeg uposlenika pogledaju i raniji staž? Odgovor je jasan, Federalni zavod za penzijsko-invalidskog osiguranje, će kao i do sada izdavati uvjerenje uz naplatu od deset KM.

Dokazivanje radnog staža kao i do sada nije čest slučaj, te će obavezu dostavljanja uvjerenja imati samo oni od kojih to traži poslodavac.

Osim Federalnog  zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će izdavati uvjerenja o podacima o kojima vodi evidenciju u Jedinstvenom sistemu od 01.01.2011. godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača za poslovni portal Akta.ba kaže kako je Ministarstvo krajem juna izdalo Uredbu u kojoj je sve pojašnjeno.

Poslodavci su dužni vratiti radnicima radne knjižice u zakonskom roku. Prije vraćanja radne knjižice Drljača pojašnjava kako je radniku, ovlašteno lice poslodavca dužno precrtati sve nepopunjene rubrike, uz pečat i potpis ovlaštenog lica.

Nadalje pojašnjava, kako se nepopunjene rubrike ne trebaju precrtavati svaka posebno, već se može precrtati cijela stranica jednom kosom linijom, a potpis i pečat se stavljaju samo u rubriku „bilješke" u kojoj se evidentira da su sve nepopunjene rubrike precrtane.

Druga jako važna stvar, je kako kaže ministar Drljača da poslodavac prije povrata radne knjižice istu ne zaključuje s 30.06.2016. godine, budući da radni odnos radnika s navedenim danom ne prestaje.

"U tom slučaju poslodavac u radnoj knjižici neće upisivati trajanje zaposlenja, već je navedene rubrike potrebno precrtati. U slučaju da radniku prije vraćanja radne knjižice prestane radni odnos, poslodavac u radnu knjižicu upisuje datum prestanka rada, a ostalim radnicima koji nastavljaju radni odnos, samo će precrtati prazne rubrike i upisati napomenu u rubrici 'bilješke'", kaže Drljača, napominjući kako radne knjižice koje prestaju važiti zaključno sa 30.06.2016. godine, i dalje zadržavaju svojstvo javne isprave, te se radnik može koristiti radnom knjižicom u svrhu dokazivanja staža u postupcima utvrđivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, kao i osiguranja u slučaju nezaposlenosti.

Ministar napominje kako je prestanak odredbi Zakona o radu koje se odnose na radnu knjižicu, predviđen u sklopu reforme radnog zakonodavstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22