Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH: Produžen rok za usaglašavanje ugovora
Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH: Produžen rok za usaglašavanje ugovora PDF Ispis E-mail

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu zauzelo je stav da će rok usaglašavanja granskih kolektivnih ugovora i drugih kolektivnih ugovora s novim Zakonom o radu biti produžen.

Datum za usaglašavanje bio je 14. august, međutim, do tada usaglašavanje svih ugovora nije  moguće, pa su Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca (UP) FBiH od Federalne vlade tražili dodatnih 90 dana da završe posao. Nakon sjednice novinarima su kazali da su naišli na razumijevanje.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je istakao da se radi na usaglašavanju i da bi ugovori trebali biti završeni i prije isteka tih dodatnih 90 dana.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović je istakao da je Vlada obećala da će odluka o produženju primjene kolektivnih ugovora biti donesena.

”Vjerujem da će dosta granskih ugovora biti potpisano u narednih desetak dana, ali nismo htjeli da pravimo pritisak, htjeli smo da ostavimo vremena za pregovore, koji traže više vremena, da se kvalitetno urade”, naveo je Smailbegović.

Kazao je da ugovori koji budu usaglašeni prije isteka roka mogu biti primjenjivani.

Izvor: RTV Slon/Fena

28.7.2016.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16