Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti METALCI POTPISALI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR
METALCI POTPISALI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR PDF Ispis E-mail

26.08.2016.

Jutros je potpisan granski kolektivni ugovor za oblast metalske industrije u Federaciji BiH. U pregovorima koji su uspješno završeni učestvovao je Sindikat metalaca, predstavnici Udruženja poslodavaca, Federalna Vlada te predstavnici resornog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

20 hiljada radnika kao i poslodavci  u sektoru metalske industrije sada imaju definirana  prava, ali I obaveze. Ovim granskim ugovorom dodatno su definirana sva prava iz oblasti radnih odnosa i pitanja iz radnih odnosa, najniže plaće, uvjeti za rad sindikata te način rješavanja spornih pitanja. 

Metalci su zadovoljni kao i poslodavci koji kažu da su stečeni uslovi za moderno zakonodavstvo.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez izjavio je da pregovori koji su prethodili potpisivanju nisu bili nimalo jednostavni, te istakao da su tim kolektivnim ugovorom mnoga radnička prava utvrđena povoljnije nego u Zakonu o radu i Opštem kolektivnom ugovoru. 

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u FBiH (granskog kolektivnog ugovora) slijedi potpisivanje tzv. "kućnih" kolektivnih ugovora za svaku pojedinu kompaniju iz te oblasti.

Prvi sastanak delegacija održan je 19. Jula ove godine kada je dogovoren 81 član od 85 predloženih.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36