Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U Goraždu održan forum “Javni socijalni/društveni dijalog”
U Goraždu održan forum “Javni socijalni/društveni dijalog” PDF Ispis E-mail

01.09.2016.

ci g 1.9.16-7

Centri civilnih inicijativa (CCI), u saradnji sa Udruženjem poslodavaca BPK Goražde, održali su  Forum “Javni socijalni/društveni dijalog” 01.09.2016.g. u hotelu Behar, Goražde.

Svrha Foruma je bila da se pokrene javni socijalni/društveni dijalog o svim otvorenim temama i preprekama za slobodno udruživanje i efikasnije kolektivno pregovaranje u Bosansko-podrinjskom kantonu, uz međusobno poštivanje i zajednički rad na efektivnijem socijalnom dijalogu. Na forumu je CCI predstavio i rezultate istraživanja sa prijedlogom preporuka koja su bila predmetom diskusije učesnika, a koje će nakon usaglašavanja predstavili javnosti s ciljem pritiska na donosioce odluka za efektivniji socijalni dijalog.

cci g 1.9.16-4

Zaključak foruma je da smo svjedoci odsustva kvalitetnog i efektivnog dijaloga među socijalnim partnerima koji bi morao uključivati primarno reprezentativne sindikate i udruženja poslodavaca, kao i vlade i resorna ministrastva. Postojeći socijalni dijalog nije prepoznat kao trajni proces kako bi se unaprijedili interesi poslodavaca i radnika, kao odgovor na dinamiku razvoja društva i poboljšanja poslovnog, radnog i socijalnog ambijenta.

 Ovaj Forum je sastavni dio kampanje koju su CCI pokrenuli s ciljem doprinosa jačanju socijalnog/društvenog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u oba entiteta kako bi se povećala socijalna kohezija i razvoj bosanskohercegovačkog društva.

cci g 1.9.16-1

Ekonomsko-socijalno vijeće je po mišljenju predstavnika CCI-a najsvrsishodnije mjesto za vođenje socijalnog dijaloga, te ga u tom slučaju treba unaprijediti na način da se oformi sekretarijat Ekonomsko-socijalnog vijeća pri Vladi BPK Goražde koji će imati finansijsku potporu, a ne da tehničku podršku daje Udruženje poslodavaca BPK Goražde kao što je to do sada bio slučaj.

cci g 1.9.16-5

Forumu je ispred Vlade BPK Goražde prisustvovao ministar za socijalnu politiku gosp.Damir Dučić, dok je sindikat BPK Goražde imao 6 predstavnika i to: sindikat metalaca, sindikat osnovnog obrazovanja, sindikat srednjeg obrazovanja, sindikat zdrvstva, sindikat komunalne privrede i sindikat policije, a forumu je prisustvovalo i pet poslodavaca.

cci g 1.9.16-6

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je predstavilo prezentaciju kako vidi socijalni dijalog iz ugla poslodavaca

Naglašeno je da su  se u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde stvorili uslovi za vođenje socijalnog dijaloga budući da su i Udruženje poslodavaca BPK Goražde i Savez samostalnih sindikata ispunili zakonske uslove vezane za reprezentativnost.

cci g 1.9.16-2

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19