Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Sastanak premijera FBiH i Udruženja poslodavaca sutra u Zenici
Sastanak premijera FBiH i Udruženja poslodavaca sutra u Zenici PDF Ispis E-mail

18.9.2016.

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine o temi "Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca" bit će održan sutra u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja.

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona - o dohotku i doprinosima. Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima s nižim plaćama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima s višim primanjima da se poveća kako bi se napravio balans.

Najavljeni sutrašnji sastanak u Zenici organizira se u cilju pronalska rješenja za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Osim premijera Novalića, iz Vlade će prisustvovati ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, kao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. Oočekuje se također prisustvo oko stotinu poslodavaca iz Federacije.

Sastanak će biti održan u prostorijama zeničkog Arcelor Mittala.

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24