Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Zenica: Novalić pozvao poslodavce da se bore za svoja prava
Zenica: Novalić pozvao poslodavce da se bore za svoja prava PDF Ispis E-mail

19.9.2016.

U prostorijama ArcelorMittala Zenica danas je održan zajednički sastanak Udruženja poslodavaca FBiH i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića na temu “Reformska agenda sa posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca”.

 

Jedna od ključnih stavki reformske agende u Bosni i Hercegovini jesu i nužne poreske reforme odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da naknade koje nemaju karakter plate, kao što su topli obrok, regres, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade i dr. budu ugrađene u poresku osnovu.

Premijera Vlade FBiH Fadil Novalić pozvao je poslodavce da se bore za svoja prava i budu ‘agresivniji’ prema institucijama BiH.

“Pozivam vas da znatno agresivnije iskazujete svoje nezadovoljstvo. Vaše udruženje je bilo prilično pasivno u proteklih godinu dana. Imao sam razne pritiske i od stranaka u BiH, ali od vas nisam, a na vama je i najveće opterećenje”, poručio je Novalić.

Među prisutnima bili su predstavnici poslodavaca i direktori preduzeća, Bingo d.o.o., ArcelorMittal Zenica, Almy Zenica, Bisstours, SSL Lukavac, “EZ” Busovača, BH Telecom, Imtec, Energoinvest, “Madi” Tešanj, JP “BH Pošta”, Klas, Ataco, Cicko d.o.o., Brčko Gas, TE Kakanj, Bihačke pivare, te predstavnici banaka i mnogi drugi.

Podsjetimo, na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona, i to o dohotku i doprinosima.

Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim plaćama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim plaćama da se poveća kako bi se napravio balans.

S ciljem pronalska rješenja za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, organizovan je pomenuti sastanak, kojem su prisustvovali premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i V.D. gradonačelnika Zenice Selver Keleštura.

Izvor:kaportal.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35