Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak između predsjednice Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BPK Goražde
Održan sastanak između predsjednice Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BPK Goražde PDF Ispis E-mail

27.09.2016.

IMG 2208

U prostoriji Udruženja poslodavaca BPK Goražde održan je sastanak između predsjednice Udruženja poslodavaca BPK Goražde g-đe Šejle Bojadžije i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BPK Goražde gosp.Elmira Pilava.

Razgovarano je o aktuelnim temama, problematici sindikata i sindikalnog organizovanja kao i stvaranju pretpostavki za unapređenje saradnje između Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata.

Predsjednik Sinidata BPK Goražde gosp.Pilav iznio je podatak o broju radnika na području BPK Goražde koji su učlanjeni u Sindikat, kao i informaciju u kojim privrednim subjektima postoji sinidikat i kako funkcioniše.

Razgovaralo se i o granskim kolektivnim ugovorima koji su potpisani za određene grane ( metalska industrija, oblast prometa, rudarstva), kao  i o onim koji će uskoro uslijediti.

Istaknuto je da se ove ove dvije institucije, predstavnice poslodavaca i radnika trebaju maksimalno uključiti gdje god to bude potrebno i od njih se tražilo kako bi se zaključio granski ugovor u kantonu kao i u firmama ako se bude tražila njihova pomoć.

Razgovarano je i funkcionisanju Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde i o problematici trenutnog zastoja u njegovom radu, a razlog je dogovor o predsjedavanju Vijećem predstavnika Sindikata ili predstavnika Vlade.Predstavnik Udruženja poslodavaca gosp.Ibro Mašala predsjedavao je 10 godina, tako da je sada red da predsjedavanje preuzme drugi socijalni partner.

IMG 2207

Također, insistira se na provedbi člana 14.Sporazuma o osnivanju ESV-a BPK Goražde u kome se navodi da će se stručni, organizacijski i materijalni uslovi za rad Vijeća obezbjediti u Budžetu BPK Goražde a da će se poslovi obavljati u prostorijama koje će obezbjediti Vlada BPK Goražde, za šta se nikad nije desilo.

Zaključeno je da će se uvesti praksa sastanaka između predstavnika Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata i pokušati razgovorom riješiti mnoge probleme.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11