Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan 13. tradicionalni sajam „Dani jabuke“ u Goraždu
Održan 13. tradicionalni sajam „Dani jabuke“ u Goraždu PDF Ispis E-mail

15.10.2016.

img_0801

U Goraždu je od 13-15.10.2016.godine održana 13. tradicionalna privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke.“

Uz veliki broj građana,  otvorenju sajma prisustvovali su i gosti iz drugih kantona i općina, te predstavnici  zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu.

U ime organizatora, prisutne goste i posjetioce pozdravio je predsjednik Upravnog odbora Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić koji je izrazio zadovoljstvo zbog velike posjećenosti i zainteresovanosti izlagača da predstave svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu.

–  Izlagači iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije, Hrvatske, kao i učenici pooljoprivredno-tehničkih škola iz ovih država dali su ovoj manifestaciji internacionalnu dimenziju. Vaš dolazak u Goražde i vašu podršku bilo koje vrste, razumjeli smo kao pruženu ruku prijateljstva – istakao je Hubanić u svom obraćanju.

sajam d.j 16 1

U ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prisutnim zvanicama obratio se premijer BPK Goražde Emir Oković.

– Ono što treba reći o sajmu „Dani jabuke“ jeste da je to projekat koji je nastao unutar ovog kantona, unutar općina u sastavu ovog kantona. Često govorimo da je Goražde, kao što i jeste, nosilac privrednog razvoja, ali nikada  ne trebamo zaboraviti i naše dvije nerazvijene općine koje imaju ravnopravan status unutar BPK. Podrška sajmu obaveza je svih nas, da i dalje razvijamo ovu manifestaciju, po kojoj smo mi postali prepoznatljivi – istako je premijer.

 

 

sajam d j 16 10

sajam d j 16 10

Ministar za privredu BPK-a Goražde Meho Mašala izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuiteta održavanja ove privredne manifestacije, koja je potvrda uspješnog rada poljoprivrednika na ovom prostoru i interesa proizvođača iz drugih gradova i država da svoju proizvodnju predstave na ovom sajmu.

sajam d j 16 8

– Ministarstvo u svojim aktivnostima i planovima pomaže koliko je moguće. Međutim bez angažmana organizatora, ovaj festival prijateljstva, biznisa, nauke, ne bi bio onakav kakav danas izgleda. Izlagačima želim uspješnu zaradnju i nove biznise, a organizatorima da već sada počnu pripremati naredni, još bolji i još kvalitetniji sajam – poručio je resorni ministar.

sajam d j 16 7

Manifestaciju „Dani jabuke“ 2016. otvorio je sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Hamdo Tinjak.

– Ovo nije samo sajam, ovo je nešto više od sajma. Ovo je jedan susret mladih, kroz susret poljoprivrednih škola, kroz jedno takmičenje. Ovo je i međunarodni sajam, jer i druge zemlje ovdje imaju svoje izlagače i svoje predstavnike. Ovo je ono u čemu Ministarstvo vanjske trgovine vidi značaj i razlog zbog kojeg podržava ovaj sajam – istakao je Tinjak u svom obraćanju.

sajam d j 16 5

Goste na otvorenju pozdravili su i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirsad Kurtović, te prodekanesa za naučno-istraživački rad na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Pakeza Drkenda, koja je organizatoru sajma i građanima BPK-a uputila čestitke povodom 100. godišnjice organizovanog uzgoja jabuke na ovom prostoru.

Na sajmu “Dani jabuke” svoj štand su imali i akteri “Biznis centra” Goražde: Udruženje poslodavaca,Privredna komora,Obrtnička komora, Turistička zajednica i Udruženje stari zanati BPK Goražde.

Tokom 3 sajamska dana prezentirana je i promovisana privreda BPK Goražde kroz marketing mix metodu putem video prezentacija, kataloga, banera, te susreta sa potencijalnim poslovnim partnerima.

sajam d j 16 4

Jedna od najbitnijih posjeta štandu Biznis centru je bila posjeta predstavnika općine Priboj iz Republike Srbije koji su predstavili slobodnu industrijsku zonu na 27 ha površine koja se nalazi na lokalitetu bivše fabrike FAP te izrazili spremnost da ustupe prostor nekom od privrednih subjekata sa područja BPK Goražde, dali kao mogućnost proizvodnje ili skladištenja svojih proizvoda.

Na sajmu “Dani jabuke” svoj štand su imali i akteri “Biznis centra” Goražde: Udruženje poslodavaca,Privredna komora,Obrtnička komora, Turistička zajednica i Udruženje stari zanati BPK Goražde.

Tokom 3 sajamska dana prezentirana je i promovisana privreda BPK Goražde kroz marketing mix metodu putem video prezentacija, kataloga, banera, te susreta sa potencijalnimm poslovnim partnerima.

sajam d j 16 3

Ovogodišnju privrednu kulturnu manifestaciju "Dani jabuke" podržalo je državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Podršku su pružili i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada BPK-a Goražde, Općina Goražde, Općina Foča u F BiH, OXFAM, IFAD, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora BPK-a.

Manifestaciju su podržali i BH Telekom, Sarajevo Osiguranje, Unis Ginex, Oniprom doo, Agros doo, Okac doo, JP Bosansko-podrinjske šume, El Tarik Oil, Grafomerx Goražde, te Privredna banka Sarajevo, filijala Goražde.

sajam d j 16 12

sajam d j 16 6

sajam d j 16 11

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32