Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 41. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 41. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.11.2016.

uo 3 11 16

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 03.11.2016.godine 41. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 13 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 40.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 10 mjeseci sa pregledom prihoda i rashoda za 10 mjeseci, kao i pregled uplata članarina po firmama za 10 mjeseci u 2016.godini.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao efekte sastanka sa ministrom za privredu BPK Goražde na kome se razgovaralo o pet ključnih tema (rasterećenje privrede, problem sive ekonomije, o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju invalida) i drugim temama.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca konstatuje da treba nastaviti sastanke sa resornim ministarstvom za privredu BPK Goražde i nastojati da se zaključci doneseni na održanom sastanku implementiraju kao i proširiti još tema koje su bitne za poslodavce i za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca primio je k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice i aktivnostima u Biznis centru, te konstatuje da je bilo mnogobrojnih aktivnosti u kome su učestvovali predstavnici Udruženja poslodavaca, te da treba poduzeti također u narednom periodu i konkretnije aktivnosti koje će ići u pravcu riješavanju problema poslodavaca.

Upravni odbor upoznao se sa informacijom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak i smatra da je ovo novi namet na privredu i da se umjesto rasterećenja privrede država ponovo okrenula opterećenju privrede.

Upravni odbor je mišljenja da je sada najteža odluka na poslodavcima dali smanjiti topli obrok na 8.5 KM nakon čega bi imali negodovanje i nezadovoljstvo radnika, ili zadržati topli obrok iznad 8,5 KM i podleći oporezivanju što bi dovelo do novih troškova.

Upravni odbor je razmatrao prijedlog prihvatanja Memoranduma o saradnji o implementaciji pilot start-up programa i donio Zaključak da neprihvata potpisivanje Memoranduma o saradnji o implementaciji pilot start-up projekta bez naknade koju bi imalo Udruženje poslodavaca BPK Goražde za obavljanje ove vrste usluge predviđene ovim projektom.

Upravni odbor također smatra da Udruženje poslodavaca ne posjeduje toliko stručan kadar da bi mogao odgovoriti ovako ozbiljnom zadatku kao što je priča o pravnim oblicima registracije biznisa, biznis planovima i drugim ozbiljnim stvarima vezanim za otpočinjanje biznisa.

Upravni odbor smatra da Udruženje poslodavaca ima kapacitet da daje osnovne informacije polaznicima sa kojima raspolaže i šta bi im bilo korisno u njihovom daljnjem poslovanju.uo 3 11 16 2

Razmatran je Akcioni planu za period novembar 2016-mart 2017 godine za podršku razvoja sektoru turizma i regionalne integracije Goražda u sklopu projekta „Zona unapređenog poslovanja“.

Upravni odbor podržava razvoj turizma kao jedne od najprofitabilnije grane privrede i smatra da ima mnogo prostora za unapređenje ovog sektora, obogaćivanjem turističkih sadržaja, čime bi se privukao veći broj turista i automatski povećali prihodi u kantonu.

Upravni odbor razmatrao je prijedlog održavanja sastanka sa predstavnicima J.U.“Službe za zapošljavanje BPK Goražde“ na kome bi se razgovaralo o aktivnim mjerama zapošljavanja i Programima podsticaja zapošljavanja.

Zaključeno je da će se odrediti delegacija iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca koja će prisustvovati ovom sastanku. Datum održavanja sastanka će se naknadno utvrditi nakon što se usaglase termini sa predstavnicima Službe za zapošljavanje BPK Goražde i obavezama predstavnika Udruženja poslodavaca.

Upravni odbor razmatrao je prijedlog održavanje sastanka sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde na kome bi se razgovaralo o problemima sive ekonomije.

Problem sive ekonomije je jako izražen usljed masovne pojave uličnih prodavača voća i povrća koji umnogome ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata koji su u sistemu PDV-a i plaćaju redovno sve obaveze prema državi za razliku od uličnih prodavača.

Datum održavanja sastanka će se naknadno utvrditi nakon što se usaglase termini sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde i obavezama predstavnika Udruženja poslodavaca.

Odredit će se delegacija iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca koja će prisustvovati ovom sastanku.

Također, zaključeno je da se uputi dopis Skupštini BPK Goražde za održavanjem tematske sjednice na temu sive ekonomije.

Smatra se da je neophodno da se zakonodavno tijelo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bavi ovim vrlo važnim pitanjem kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent za privredne subjekte koji redovno izmiruju prema državi, jer ih ovaj problem opterećuje i stvara im dodatni problem.

Očekuje se od Skupštine BPK Goražde da će uvažiti  prijedlog Udruženja poslodavaca te održati tematsku sjednicu i pozvati sve relevantne institucije kako bi se dala zaduženja za riješavanjem ovog problema.

Upravni odbor razmatrao je Nacrt Strategije razvoja Udruženja poslodavaca BPK Goražde u sklopu projekta „Zona unapređenog poslovanja“

Upravni odbor nema primjedbi na dosadašnji dio izrađene Strategije razvoja Udruženja poslodavaca BPK Goražde u sklopu projekta „Zona unapređenog poslovanja“.

Upravni odbor je mišljenja da treba glavni fokus staviti na Strateške ciljeve, aktivnosti i na akcioni plan kako bi se određene aktivnosti implementirale do kraja i sve išlo u svrhu razvoja Udruženja poslodavaca.

Upravni odbor primio je k znanju informaciju o prevedenoj web stranici Udruženja poslodavaca na engleski jezik i smatra da je veoma korisna stvar i da članovima Udruženja poslodavaca otvara mogućnost za sklapanje novih poslova i  promocija na međunarodnom tržištu, kao i jedna nova pozitivna referenca Udruženju poslodavaca.

Na kraju sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju o Javnom pozivu dodjele grant sredstava od „EU-PROLOCAL“, te smatra da treba obavijestiti poslodavce sa područja BPK Goražde o ovom javnom pozivu kako bi eventualno mogli pronaći partnera iz neke od općina koje su svrstane u ova tri lokaliteta.Upravni odbor smatra da nisu povoljni uslovi od 40% vlastitog učešča i način doznačavanja sredstava nakon 18 mjeseci.

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18