Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Ponuđena dva prijedloga za oporezivanje dohotka
Ponuđena dva prijedloga za oporezivanje dohotka PDF Ispis E-mail

09.11.2016.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je jučer nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH da je intencija dvaju važnih reformskih poreskih zakona da se harmonizira sistem obračuna poreza i doprinosa, svi poslodavci dovedu u jednak položaj, te da se osigura održivost izvanbudžetkih fondova.

Članovi ESV-a su razmatrali radne materijale zakona o doprinosima, te zakona o porezu na dohodak. Predloženi zaključak da ESV podržava donošenje nacrta ovih zakona, njihovo upućivanje u Parlament i otvaranje javne rasprave da bi se definisali konačni stavovi, nije usvojen jednoglasno jer su poslodavci izrazili rezervu na takav zaključak.

"Sa ovim zakonima se mijenja ustaljena praksa i očekivano je da će biti puno primjedbi, sugestija i zahtjeva i zato ćemo nakon sjednice ESV, u okviru svih procedura koje postoje za ovako važne zakone, imati utvrđivanje prednacrta, razmatranje nacrta, te otvaranje javne rasprave gdje će se otvoriti mogućnost da se dođe do najboljeg rješenja", kazala je Milićević.

Na sjednici je prezentirano koliko se dugo radilo na ovim zakonima u Ministarstvu finansija, te da očekuju, kako je dodala Miličević, da svoje projekcije i proračune njihove primjene naprave sindikati, poslodavci, Vlada, kao i vanbudžetski fondovi. Definirane su osnove postavke, a namjera je da se pojednostavi obračun plaće jer je dosad bio kompliciran, te da se kroz izmjene zakona stvori neutralan efekat. U sadašnjoj strukturi kod primanja od oko 500 do 600 maraka otprilike 50 posto je učešće koje se nije dosad oporezovalo, a to su neoporeziva primanja kroz topli obrok, naknadu za prevoz, regres.  

Princip odnosno postavka je da u novom zakonu toga više nema, a uporedbe su pravljene sa zemljama bližeg i daljeg okruženja. Ujedno, kako je dodala Miličević, bilo je vrijeme da ovaj sistem harmoniziramo sa drugima, te da se na određeni način svi poslodavci dovedu u isti položaj na prostoru Federacije BiH.  

"Što se tiče zakona o doprinosima, na temelju onoga  što se razradilo u Ministarstvu finansija gdje su radili simulacije efekata tog zakona, mi zagovaramo pristup 33 posto i to je 18,5 posto za mirovinsko, 13,5 za zdravstvo i jedan posto za zapošljavanje, odnosno nezaposlenost. Proširuje se poreska osnovica za sva primanje vezano za topli obrok, prevoz", dodala je Miličević.

Što se tiče zakona o porezu na dohodak razmatrana su dva modela. Jedan je bio da se poveća neoporezivi osobni odbitak sa 300 na nekih 400 KM i da se zadrže sve ostale pogodnosti vezano za izdržavane članove obitelji. Drugi model je predložen u radnom materijalu zbog jednostavnijeg obračuna i neutralnih efekata po prihode, a predviđa da se ide sa stopom poreza na dohodak nula do 600 KM, te 12 posto na primanja preko 600 maraka.

"Dakle, na plaću od hiljadu maraka, 600 maraka će biti neoporezovano, a porez se plaća na 400 maraka po stopi od 12 posto", pojasnila je Miličević.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je kazao da je kod ova dva zakonska rješenja poreska osnovica proširena za više stavki nego što su očekivali.

"Kod poreza na dohodak sad imamo i kamate i dividende, ugovore o radu i ugovore o djelu. S druge strane napravljen je ovaj neoporezivi pomak sa 300 na 600 KM, ali su ukinuti svi lični odbici. Tako da ovaj zakon o doprinosima nije dobro rješenje i trebalo bi napraviti poboljšanja. Naša glavna zamjerka jeste da želimo da zaštitimo glavni dio realnog sektora gdje su ujedno radnici sa nižim plaćama", kazao je Smailbegović dodajući da izračuni poslodavaca pokazuju da će za niže plaće morati izdvajati i do 100 KM više, odnosno smanjivati plate za nekih 60 KM zbog toplog obroka, prevoza, regresa i svega što je predviđeno da se oporezuje. 

"Naša matematika pokazuje da će neutralan efekat biti na plaće koje su oko prosjeka FBiH i to je oko 850 KM plus 200 ili 250 KM toplog obroka, što su primanja oko 1.100 KM. Sve ono što je ispod ovih primanja bit će veće opterećenje, a za sve ono što je preko toga imat će manja opterećenja. Pokušavamo da ukažemo da se nađe model kojim će se ovo izbalansirati", naveo je Smailbegović dodajući da smatra da je sjednica bila konstruktivna.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da očekuje da se u javnoj raspravi dođe do kvalitenijih rješenja u predloženim zakonima, te da će poslodavci i sindikat utvrditi svoje konkretne prijedloge i sugestije.   

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naveo da se radi o važnim reformskim zakonima koji čine cjelinu promjene sistema obračuna poreza i doprinosa i u osnovi imaju proširenje porezne osnovice uz neutralan efekat. Naveo je da se radi na utvrđivanju drugih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14