Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak između predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predstavnika Službe za zapošljavanje BPK Goražde
Održan sastanak između predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predstavnika Službe za zapošljavanje BPK Goražde PDF Ispis E-mail

11.11.2016.

sastanak up i szz 11.11.16-2

Danas su u prostorijama  Udruženja poslodavaca BPK Goražde u novosagrađenom objektu „Biznis centra“ Goražde razgovarali predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predstavici Službe za zapošljavanje BPK Goražde na temu : aktivne mjere zapošljavanja i Programi podsticaja zapošljavanja.

Direktorica Službe Nafija Hodo ukratko je predstavila plan rada sa poslodavcima za 2017.godinu koji se sastoji iz nekoliko dijelova:

Proces rada sa poslodavcima koji će se odvijati kroz redovne sastanke sa poslodavcima i biti uvjek tu da pronađe odgovarajuće kontakte za poslodavce, kao i na poboljšanju baze podataka poslodavaca.

Usluge Službe prema poslodavcima : besplatne usluge, mogućnost kvlaitetne selekcije potencijalnih kandidata prema iskazanoj potrebi poslodavaca i drugo.

Komunikacija sa poslodavcima :individualno-direktno posjetom poslodavca Službi,grupno sa dugim partnerima poput Udruženja poslodavaca, samoinformisanje putem web portala Službe.

Organizovanjem zajedničkih događaja: sa Udruženjem poslodavaca, sajmovi zapošljavanja i slično.

Direktorica je također predstavila i plan aktivnosti sa poslodavcima u 2017.godini.

sastanak up i szz 11.11.16

Senija Hadžić je predstavila Programe zapošljavanja koji su objavljivani u proteklom vremenu i koji su efekti od ovih programa bili po pitanju zapošljavanja.

Predstavila je programe : Prilika za sve u 2015.godini, Prilika za sve u 2016.godini, Vaučer za posao u 2016.godini, Uredba Vlade FBiH ( zapošljavanje), Program stručnog osposobljavanja u 2016.godini u kojem je učestvovalo ukupno 124 poslodavca i i zaposleno ukupno 329 osoba a utrošeno 1.178.155,80 KM, dok je u progamima samozapošljavanja  start-up 2015, Uredbom Vlade FBiH (samozapošljavanje)  i programima samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede učestvovalo ukupno 21 osoba koje su registrovale djelatnost.Za ove programe utrošeno je 133.546,44 KM

Ukupno za sve navedene programe utrošeno je 1.311.702,24 KM.

G-đa Hadžić je također prezentovala spisak firmi iz kojih je došao najveći broj osoba na evidenciju Službe za zapošljavanje i spisak firmi koje su zaposlile najveći broj osoba sa evidencije Službe za period Januar-Oktobar 2016.godine.

Direktorica Hodo je kazala da možemo  biti zadovoljni postignutim rezultatima, te naglasila da je Služba samo  posrednik pri zapošljavanju.

Istakla je također činjenicu da su planirana 4 programa u 2016.godini, od kojih se jedan upravo realizuje a to je Program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Najavila je također i nove programe zapošljavanja u januaru 2017.godine. 

sastanak up i szz 11.11.16-4

Direkorica Hodo je također spomenula pokušaj organizovanja seminara 3D modeliranje preko Službe za zapošljavanje koji se  nažalost zbog nedovoljnog interesovanja nije uspio organizovati.

Direktorica Hodo je kazala da je po evaluaciji najbolji efekat imao program „Prilika za sve“ .

Najavila je također i anketiranje poslodavaca sa ciljem ispitivanja tržišta rada koje se planira sprovesti krajem godine.U planu je anketiranje 20 poslodavaca koji imaju 5 i više radnika.

G-đa Nasiha Džaka je kazala da ponajviše nedostaje kvalitetnih radnika na tržištu rada, te da se u narednom periodu treba posvetiti posebna pažnja za pronalazak posla za nezaposlene sa VSS zvanjem kojih tenutno na evidenciji ima 301.

Prisutni su se dotakli problema neusklađenosti tržišta rada sa obrazovnim sistemom i upisnom politikom osvrčući se na činjenjicu da ni i evropskim zemljama ova oblast nije u potpunosti usklađena.

Gosp.Zij Tanjo je rekao da je najbolji prijedlog uvođenje praktične nastave u obrazovni sistem i to na način da se dva dana ide u školu a tri dana praktične nastave, kao što je slučaj u zapadnim zemljama.

Direktorica Hodo je kazala članovima Upravno odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde da u narednom periodu poslodavci iskažu potrebu za zanimanjima, vještinama i kompetencijama kako bi se u narednom periodu mogla lakše organizovati upisna politika ministarstva obrazovanja i adekvatno pripremi potreba za radnom snagom u narednom periodu.

Prisutni su razgovarali o problemu poticaja zapošljavanja u slučajevima kada pojedine fime koriste sredstva , zaposle ljude na period na koji su ga obavezni primiti i nakon toga ga otpuste, te da se to u narednom periodu promjeni.

Konstatovano je da se 72% zadrži radne snage koja se uposli preko Programa Službe za zapošljavanje BPK Goražde i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Na kraju sastanka konstatovano je da Udruženje poslodavaca BPK Goražde ukoliko ima primjedbi na plan rada sa poslodavcima za 2017.godinu dostavi to u pisanoj firmi kako bi se eventualne primjedbe na vrijeme uvrstile u Program.

sastanak up i szz 11.11.16-5

Ispred Udruženja poslodavaca sastanku su prisustvovali: Zijo Tanjo, Nasiha Džaka, Aida Kuduz, Midhat Oković i Adnan Bukva, dok su ispred Službe za zapošljavanje prisutni bili direktorica Nafija Hodo i Senka Hadžić.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8