Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak između Udruženja poslodavaca BPK Goražde i Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde
Održan sastanak između Udruženja poslodavaca BPK Goražde i Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde PDF Ispis E-mail

24.11.2016.

inspekcija 24 11 16 1

U prostorijama Udruženja poslodavaca BPK Goražde održan je sastanak sa Upravom za inspekcijske poslove BPK Goražde na temu suzbijanja  „sive ekonomije“.

Na početku sastanka predsjednica Šejla Bojadžija  je kazala da je tema sastanka problem ”sive ekonomije”, te želi da se razgovara o pojačanom inspekcijskom nadzoru u oblasti radnih odnosa, unutrašnje trgovine i obrta, ugostiteljstva, kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti i primjene fiskalizacije, a sve u cilju suzbijanja ”sive ekonomije”.

Na sastanku je istaknut  posebno problem masovne pojave fizičkih lica-građana koji se bave trgovinom bez odobrenja nadležnih organa, koji umnogome ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata  koji su u sistemu PDV-a i plaćaju redovno sve obaveze prema Državi za razliku od navedenih fizičkih lica-građana koji to ne čine, te skrenuta pažnju inspekcijskim organima da bi trebali posebnu pažnju posvetiti tom problemu u narednom periodu te da će imati potpunu podršku od strane Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Direktor Midhat Hadžiomerović  je rekao da nismo nikad odbijali saradnju kada su u pitanju sva udruženja koja rade po zakonu. Kada je u pitanju ”siva ekonomija”  kazao je da je to jedan veliki problem koji će se teško riješiti.

Kazao je također da imaju poteškoća kada je u pitanju trgovina u autima, tezgama i sličnim  mjestima, ali da su se ipak neke stvari unaprijedile.Spomenuo je također upoređujući stanje sa Sarajevom kod ”Vjećne vatre” da je kod nas stanje relativno dobro. Naveo je primjer ”male pijace” da je tada inspekcija cieli problem gotovo sama riješila.

Gosp.Sead Imširović – tržišni inspektor je rekao da razumije problem ”Oniproma” i ”Agropodrinja”, te da u svojim nadležnostima kao tržišni inspektor pokušava ih maksimalno zaštiti. Posebno je izražen problem u proljeće kada je najezda sjemena kada se teško može kontrolisati jer je prodaja zastupljena na više lokacija po gradu.

Drugih fizičkih lica koji obavljaju nelegalne radnje je bilo i oni su trenutno na sudu,te je kazao da nije zadovoljan presudama, jer  Sud prevashodno uzima u obzir imovinsko stanje tuženog, te nerijetko donosi oslobađajuću presudu sa čim gosp.Imširević nije zadovoljan.

Spomenuo je problem nepostojanje gradske tržnice i da je potrebno pribaviti odobrenje od općine da se u ul.Selvera Sijerčića napravi mjesto za prodaju voća, povrća i drugih domaćih artikala.

inspekcija 24 11 16 2

Članovi Upravnog odbora su kazali da nadležne institucije moraju iznaći način i mjesto gdje da fizička lica – koji su sada neregistrovana prodaju svoju robu, jer je njegova  firma u startu skuplji za iznos PDV-a.

Kazali su također da postoje razne malverzacije po pitanju prikazivanja prijavljene robe, odnosno one koja je ušla u kalkulaciju i da stalno postoji slučaj skrivanja ostatka robe.

Ppredloženo je da se organizuje prodaja artikala dva puta sedmično po tri sata na trgu ili nekom sličnom mjestu, koje bi bilo propisno uređeno, kao što je slučaj u Njemačkoj.

Istaknut je problem da se godinama radi nelegalno, te da kao firme plačaju javnu površinu ispred objekta koju koristi za iznošenje svojih roba. Istaknut je također problem nelegalne prodaje cvijeća na ulici čineći  firme automatski nekonkurentnim.

Naglašen problem  nelegalnog uvoza jabuka, ističući činjenicu da se uvezlo i prodalo 400 tona jabuka.

Zaključeno  je da je ista stvar i sa brašnom.

Direktor Hadžiomerović je rekao da je teško sve iskontrolisati.

Direktor je također rekao da je uopšteno stanje zadovoljavajuće kada je u pitanju rad na crno, jer je u proteklom vremenu boravilo 80 federalnih inspektora koji su zatekli uredno stanje.

U slučaju da nema ugovora o radu ide prekršajni nalog i tu nema popustanja kada je u pitanju ta oblast.

Upravni odbor  je iznio konstataciju da država i sistem treba da stoji iza inspekcije kako bi im dali maksimalnu podršku u radu.

Gosp.Sead Imširović je rekao da nema u poslednje vrijeme prodaje duhana i visokotarifnih roba.

Zaključeno je da se treba organizovati sa sastanak sa općinom kada je u pitanju određivanje i regulisanje prodajnog mjesta za poljoprivredne proizvoađače.

Na kraju sastanka donesen je slijedeći :

Z A K L J U Č A K:

Udruženje poslodavaca BPK Goražde daje potpunu podršku Upravi za inspekcijske poslove BPK Goražde kada je  u pitanju suzbijanje nelegalne trgovine fizičkih lica-građana koji obavljaju tu djelatnost bez odobrenja nadležnih organa.

Udruženje poslodavaca sugeriše inspekcijskim organima da i dalje rade istim ili jačim intezitetom kada je u suzbijanje ”sive ekonomije” i svakog drugog oblika nelegalnog poslovanja a koji  može imati za posljedicu ugrožavanje rada poslodavaca koji rade u skladu sa zakonom.

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24