Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Udruženje poslodavaca BPK Goražde prisustvovalo trećoj tematskoj tematskoj sjednici Skupštini BPK Goražde
Udruženje poslodavaca BPK Goražde prisustvovalo trećoj tematskoj tematskoj sjednici Skupštini BPK Goražde PDF Ispis E-mail

07.02.2017.

ZAPOČETA 3. TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE BPK-A GORAŽDE
Plan mjera za unaprjeđenje stanja u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde bit će usvojen na nastavku sjednice

1

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je započela svoju treću tematsku sjednicu posvećenu zdravstvu na području BPK-a Goražde.

Sjednici su, uz poslanike i članove Vlade BPK-a Goražde, prisustvovali i predstavnici menadžmenta zdravstvenih ustanova i Sindikata zdravstvnih radnika BPK-a, Udruženja poslodavaca BPK-a, te predstavnici slovačkog LOT tima EUFOR-a i CCI-a BiH.

Prije početka rasprave, Skupština se izjasnila i nije prihvatila prijedlog poslanika Emira Frašta (SDP) da se današnja sjednica odgodi.

Uvodno obrazloženje, u okviru kojeg je predstavio Informaciju o stanju u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde, dao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić.

U svom izlaganju resorni ministar osvrnuo se na način funkcionisanja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u BPK Goražde, potrebe zdravstvenih ustanova, te probleme u njihovom radu.

4

Kao ključni problemi istaknuti su finansijska nelikvidnost zdravstvenih ustanova prouzrokovana nedovoljnim prihodima, nedostatak kadrova i opreme, veliki troškovi liječenja van kantona i Liste esencijalnih lijekova, neracionalnost ukupnih troškova u zdravstvu i nedovoljan angažman rukovodnih struktura u zdravstvu na njihovoj racionalizaciji, te korupcija u zdravstvenom sektoru, koja je, kako je istaknuto, motivisana različitim faktorima.

S tim u vezi, resorni ministar je predstavio i preporuke Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice za unaprjeđenje trenutnog stanja u zdravstvu, koje bi bile realizovane kroz provedbu zaključaka Skupštine.

Također, predsjednik Komisije za rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu Skupštine BPK-a Goražde Senad Čeljo upoznao je Skupštinu sa prijedlozima mjera za poboljšanje postojećeg stanja u zdravstvu koje je utvrdila ova Komisija.

Na sjednici je predstavljen i prijedlog mjera za unaprjeđenje situacije u zdravstvu Kluba SDA koji je predstavila predsjednica Kluba Alma Delizaimović.

U diskusiji na jednici, osim poslanika, učestvovali su i predstavnici menadžmenta zdravstvenih ustanova, te predstavnici Sindikata i zdravstvenih radnika koji su pozdravili održavanje današnje sjednice i izrazili spremnost da se zajedno sa drugim relevantnim sudionicima uključe u definisanje i provođenje mjera koje imaju za cilj rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu.

IMG_1893

U ime Vlade BPK-a Goražde Skupštini se obratio premijer Emir Oković koji je također istakao potrebu zajedničkog djelovanja i usvajanja seta mjera koje mogu doprinjeti racionalizaciji troškova u zdravstvu, te poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga.

Uzimajući u obzir da je u toku sjednice iznesen veći broj prijedloga i preporuka za prevazilaženje trenutnog stanja u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde, Skupština je, nakon završetka rasprave, usvojila zaključak prema kojem će Vlada sve iznesene prijedloge razmotriti radi utvrđivanja jedinstvenog plana mjera za rješavanje problema u zdravstvu.

Ovaj prijedlog mjera bit će ponuđen na usvajanje Skupštini na nastavku tematske sjednice koji je zakazan za 21.02.2017. godine.

Izvor:www.bpkg.gov.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17