Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana Javna rasprava Nacrta Zakona o turizmu i Nacrta Zakona o boravišnoj taksi FBIH
Održana Javna rasprava Nacrta Zakona o turizmu i Nacrta Zakona o boravišnoj taksi FBIH PDF Ispis E-mail

22.2.2017.

j.rasprava zakon o turizmu 22.2.17

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine, danas je u sali Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu Federacije BiH, na kojoj su osim resornog ministra Meha Mašale i predstavnika privrednih subjekata, prisustvovale i predstavnice ovog Federalnog ministarstva.

Prema riječima sekretarice Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH Kaseme Ćatović, osim Zakona o turizmu u parlamentarnoj proceduri je i Zakon o boravišnoj taksi, dok je u prednacrtu izrada Zakona o ugostiteljstvu, koji bi trebali urediti oblast turizma i ugostiteljstva u Federaciji BiH.

„Sa ova tri zakona želi se urediti kompletna oblast turizma u Federaciji. Ono što očekujemo jeste da se kroz zakonska rješenja postigne bolja konkuretnost u oblasti turizma, a novina jeste i način organizovanja, odnosno formiranja novih turističkih organizacija na nivou Federacije, kantona, a prema potrebama i zahtjevima i na nivou općina“ – kazala je Ćatović.

Istaknuto je da je oblast turizma djelimično neuređena zbog toga što su 2014. godine propisi koji su doneseseni na osnovu Zakona o turističkim zajednicama proglašeni neustavnim, kao i da će se usvajanjem ova tri zakona urediti pitanje finansiranja turističkih organizacija, kao i pitanje boravišne takse.

 

Copy of j.raspr. zakon o turizmu 2

Naime, ono što je previđeno ovim zakonskim rješenjima jeste ukidanje članarine turističkih zajednica, što će dovesti do djelimičnog rasterećenja privrednika u ovoj oblasti, kao i do povećanja konkuretnosti.

Također, turističke zajednice će se moći djelimično finansirati iz budžeta i iz prihoda boravišne takse koju plaćaju fizička lica koja borave u hotelima ili ostalim objektima koji pružaju uslugu prenoćišta, a njihovo finansiranje bit će omogućeno i putem komercijalnih poslova.

„Planira se da turističke organizacije budu osnovane za nivo kantona i Federacije kao obavezne, a moći će se organizovati općinske, međuopćinske i gradske turističke organizacije, jer je zakonom previđena ta mogućnost u zavisnosti od interesa općina, gradova da se udruže pa da postanu turističke organizacije. Boravišnu taksu plaćaju fizička lica, ali naravno postoje pretpostavke da ogroman dio tih sredstava ne završava u budžetu postojećih turističkih zajednica. Obveznici plaćaju, samo se postavlja pitanje da li se taj novac transferiše tamo gdje treba, koji bi se u konačnici trebao iskoristiti za razvoj turizma. Nadamo se da će se kroz ova zakonska rješenja pojačati nadzor uplate i korištenja tih sredstava“ – riječi su Kaseme Ćatović.

Istaknuto je da će se u narednih 60 dana održati javne rasprave u ovoj oblasti s ciljem da se  postignu najbolja rješenja, kao i da se u konačnici u naredna tri mjeseca usvoji Zakon o turizmu Federacije BiH, što zavisi i od Parlamenta Federacije BiH.

Copy of j.raspr zakon o turizmu 22.2.17

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde javnoj rapravi je prisustvovao sekretar Adnan Bukva.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24