Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama
Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama

IMG_3795

Nakon općina Foča i Pale (FBiH), u Goraždu je danas održana treća i posljednja po redu Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo za privredu u saradnji s nadležnim komisijama Skupštine BPK-a Goražde, a raspravi su prisustvovali i članovi Komisije za koncesije BPK, predstavnici Obrtničke komore, Privredne komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde te drugi zainteresovani subjekti.

Obrazlažući razloge zbog kojih je došlo do potrebe za donošenjem novog Zakona o koncesijama, ministar za privredu Meho Mašala istakao je da neki od razloga proističu iz same Reformske agende za BiH te potrebe usklađivanja s propisima Evropske unije.

– Analizom postojećeg zakona koji nije loš, ali nije usklađen s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom, odnosno zahtjevima iz Bijele knjige Vijeća stranih investitora, utvrđeno je da smo morali pristupiti izradi novog zakona o koncesijama, koji će biti prilagođen novim zahtjevima – kazao je ministar.

IMG 3782

Važeći Zakon o koncesijama BPK Goražde donesen je još 2003. godine, pa je donošenje novog zakona takođe obrazloženo i potrebom otklanjanja uočenih nedostataka u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Istaknuto je, između ostalog, da će novim zakonom biti unaprijeđen sam postupak dodjele koncesija, a novina je i to da će korisnici koncesione naknade od sada biti i općine.

Resorni ministar pojasnio je i koje su to najvažnije primjedbe Vijeća stranih investitora.

– Suštinske primjedbe iz Bijele knjige odnose se na drugostepenost postupka. To je, dakle, ključna primjedba kod Zakona o koncesijama u cijeloj Bosni i Hercegovini koju je utvrdilo Vijeće stranih investitora, kao i uvrštavanje svih onih koncesija koje u prethodnom zakonu nisu bile donesene. Radi se o solarnim elektranama, vjetroelektranama, kao i nekim drugim vrstama koncesija koje nisu bile obuhvaćene aktuelnim zakonom – pojasnio je ministar.

Resorni ministar iskazao je uvjerenje da će svoj doprinos u pripremi za izradu prijedloga zakona dati i privrednici, te sva druga zainteresovana lica kako bi zakon bio što bolji i obuhvatniji te izrazio očekivanja da će novi zakon privući i nove investitore na ovo područje.

Primjedbe i sugestije na nacrt zakona mogu se dostaviti resornom ministarstvu i u pisanoj formi u roku od sedam dana od zaključenja posljednje javne rasprave.

IMG 3800

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27