Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

25.7.2017.

IMG 2413

Danas je u “Biznis centru Goražde” održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde na kojem su prisustvovali poslodavci, predstavnici obrazovanja, te Dina Ušanović koja je zaposlena u firmi “Allterra Deutschland Gmbh” u Munsteru u Njemačkoj i Almedina Ušanović – Fetahović – direktor za razvoj u firmi HSO Herbert Schmidt - Solingen koje su upoznale goraždanske poslodavce i zaposlene u obrazovanju sa sistemom rada u kompanijama u Njemačkoj i razgovarali o mogućim novim projektima u Goraždu, te kako  pružiti podršku i pomoć u razvijanju  školskog sistema u BPK Goražde.

IMG 2422

Također  su prenijeli znanje i iskustva funkcionisanja njemačkog  sistema obrazovanja.

 Posebno se razgovaralo o realizaciji praktične nastave u kompanijama, odnosno sa nastavnim planom i programom za galvanizere i mogućnosti organizovanja ovog zanimanja u Goraždu.

 Cilj sastanka je bio i sagledavanje i približavanje njemačkog sistema obrazovanja, odnosno mogućnost primjene tog sistema u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Također, razgovaralo se i o dolasku njemačkih stručnjaka u Goražde na nastavu ili slanje nastavnog kadra i učenika eventualno na obuku u Njemačku.

 

IMG 2414

 

Zaključeno je da Goražde treba biti prvi kanton koji ima dualni sistem školovanja, te da je potrebno da se ova oblast institucionalizuje.

Jedan od Zaključaka je bio da se donese Pravilnik o praktičnoj nastavi.

Na kraju je rečeno da je dualni sistem školovanja dugotrajan proces, te da nije potrebno samo promjeniti Zakon o srednjem obrazovanju, već i Zakon o osnovnom obrazovanju, jer djecu treba usmjeravati već u toj dobi života.

IMG 2416

 

IMG 2418

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12