Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Slijedi javna rasprava o zakonima o porezu na dohodak i doprinosima
Slijedi javna rasprava o zakonima o porezu na dohodak i doprinosima PDF Ispis E-mail

21.09.2017.

 

 slika parlament fbih
 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je nastavak 21. sjednice na kojoj je usvojio nacrte novih zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

"Budući da su ranije odobreni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sada slijedi javna rasprava od 60 dana o ovim zakonima, koji nikada nisu mijenjani", izjavila je za Fenu dopremijerka i  federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, uspostaviti kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline. Vladin stav je da sva primanja budu primanja na koja se plaćaju doprinosi i porez na dohodak. 

"Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto. Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres", kaže Milićević. 

Rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak, kako ističe, želi se smanjiti porezni teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja. 

Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM.

Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i regres, kao i djelomično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Po mišljenju ministrice Milićević i urađenim analizama, ponuđena rješenja u zakonima o porezu na dohodak i doprinose mogu samo radnika dovesti u povoljniji položaj.

Izvor:www.akta.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38