Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Kompaniji Ginex Goražde dodjeljena oznaka i certifikat „Key company and Key employer 2017“
Kompaniji Ginex Goražde dodjeljena oznaka i certifikat „Key company and Key employer 2017“ PDF Ispis E-mail

28.9.2017.

Kompaniji Unis „Ginex d.d. Goražde dodijeljena je oznaka i certifikat „Key company and key employer 2017“- „Ključna kompanija i Ključni poslodavac u BiH 2017“ – „Najvažnija kompanija za ekonomiju i društvenu stabilnost BiH 2017“. Ova oznaka i certifikat dodjeljuje se kompanijama u državama Jugoistočne Evrope za presitažan uticaj na ekonomsku i društvenu stabilnost zajednice u kojoj djeluje te na prestižan broj obezbijeđenih stabilnih radnih mjesta.Goraždanska kompanija Unis „Ginex“ je među vodećim proizvođačima inicijatora za streljačku municiju u Evropi i približila se svjetskim konkurentima, američkim kompanijama iz ove branše CCI i Federal. Važi za jednu od vodećih kompanija u oblasti namjenske industrije u BiH
Prihodi Ginexa do kraja 2016. godine iznosili su preko 39 miliona KM. Ginex izvozi više od 80 posto proizvodnje i pokriva tržišta u više od 40 zemalja svijeta.
Samo u 2016. godini kompanija je ostvarila 26 posto veći poslovni rezultat od prethodne godine. Ginex zapošljava blizu 700 radnika. Ginex je opremljen suvremenom tehnologijom i proizvodnim linijama za proizvodnju i preradu svih vrsta inicijalnih eksploziva i raznih kemikalija.

„Key company and Key employer“ je certifikat, oznaka i internacionalni projekt koji ima za cilj da podigne svijest o ključnim, najvećim i najstabilnijim davaocima zaposlenja u realnom sektoru u pojedinoj državi, gradu ili regiji. „Key company ...“ oznakom i certifikatom se želi ukazati na imperativ stvaranja općeg pozitivnog ambijenta ( u državi, u mikro sredini u kojoj djeluju) za ovakve investicione kompanije jer one predstavljaju ključni faktor za stabilnost društva i ekonomije jedne države i sredine u kojoj djeluju ( grada, regije).

Posebno je to važno za nedovoljno konkurentne i nedovoljno razvijene države, ali još važnije za investicione kompanije u takvim državama kako bi se otklonile nedoumice oko njihove realne i stvarne uloge u općem društvenom razvoju.

Kompanije koje obezbjeđuju znatan broj stabilnih radnih mjesta kroz duži period u državi te koje snažno doprinose ekonomskoj i društvenoj stabilnosti, trebale bi imati akcentiran položaj i označene od države kao ključni faktori stabilnosti.
Takodjer, javnost bi trebala biti upoznata sa ključnom ulogom takvih kompanija za stabilnost jedne države i sredine u kojoj djeluju.

„Key company and key empoloyer“ je upravo takav projekt koji svoj internacionalni spektar lansira iz zona u svijetu koje imaju nedvoljno intezivnu svijest o važnosti ovakvih kompanija za ekonomsku i društvenu stabilnost. Jedna od takvih zona je sigurno evropski jugoistok. Odnos društva prema takvim odanim i upornim investitorima treba biti u najmanju ruku na razini svijesti o interesu vlastite države u cilju postizanja stabilnosti kroz sigurna i kapacitetom značajna radna mjesta.

Zato ovaj projekt kao mjerilo se ne uzima isključivo broj direktinih i indirektinih zaposlenika u kompaniji već i stabilnost prosječne mase radnih mjesta u kompaniji kroz duži vremenski period i njihov rast.

Parametri koji se uzimaju u obzir pri dodjeli certifakata:

- stabilnost i dugoročnost poslovanja,
- stabilno širenje,
- ugled kompanije u sredini u kojoj djeluje,
- prosječnu visinu plaća,
- broj stalno zaposlenih
- uticaj na indirektno upošljavanje
- ekonomski efekt na sredinu u kojoj djeluju
- veličina sredine u kojoj djeluju ( broj stanovnika regiona i uticaj na indirektna radna mjesta)

Oznaku i certifikat u BiH dodjeljuju u partnerstvu Radnički media servis za Zapadni Balkan, novinska agencija Atrakcija i Savez samostalnih sindikata BiH.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20