Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti OTVORENA PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA „DANI JABUKE“ 2017.
OTVORENA PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA „DANI JABUKE“ 2017. PDF Ispis E-mail

12.10.2017.

Sajmu i ove godine prisustvuje veliki broj izlagača

U Goraždu je danas otvorena 14. privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke.“

Uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, lokalnih zajednica u njegovom sastavu i građane, otvaranju manifestacije prisustovali su i zvaničnici sa federalnog nivoa, predstavnici drugih općina iz BiH, kao i gosti iz regiona.

Manifestaciju je zvanično otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Šemsudin Dedić.

– Sajam u Goraždu je jedan od naših tradicionalnih sajmova koje održavamo širom Federacije BiH i s obzirom da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji dugoročno imaju ogromne potencijale, ovi sajmovi su prilika da te potencijale i predstavimo i zajednički razvijamo – istakao je resorni ministar.

On je takođe kazao da se putem federalnog ministarstva trenutno realizuju značajni projekti u oblasti poljoprivrede na području BPK Goražde, među kojima je i projekt navodnjavanja te da je plan ovog ministarstva da i u budućnosti pomaže razvoj poljoprivrede i poljoprivredne infrstrukture na ovom prostoru.

Na ceremoniji otvaranja govorio je i premijer BPK Goražde Emir Oković koji je ovom prilikom ukazao na značaj podrške međunarodnih organizacija, resornog federalnog ministarstva i ustanova u njegovoj nadležnosti  u realizaciji projekata koji su doprinijeli razvoju poljoprivrede na prostoru ovog kantona.

Posebno je istaknut doprinos Agencije za vodno područje slivova rijeke Save i IFAD-a.

– Moram se zahvaliti tim ljudima koji su u veoma kratkom vremenu u zadnje dvije i po godine milionske projekte doveli na ovo područje i čini mi se da podrška Federacije i resornog federalnog ministarstva u zadnjem periodu nikada nije bila veća – kazao je premijer izrazivši još jednom zahvalnost predstavnicima pomenutih institucija te nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Zadovoljstvo zbog današnjeg prisustva sajmu iskazali na ceremoniji otvaranja i predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, te dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatan Sarić.

U ime Ministarstva za privredu BPK Goražde gostima i posjetiocima sajma obratio se resorni ministar Anes Salman.

– Prisustvo velikog broja izlagača je potvrda da sve ono što se radi ima smisao i svrhu i veliki je broj onih koji traže svoje mjesto na ovom sajmu. Cilj organizatora i naših poljoprivrednih proizvođača je da se napravi jedna reprezentativna manifestacija koja će u najboljem svjetlu predstaviti naš grad i naš kanton – kazao je on.

Zvaničnom otvaranju prethodila su obraćanja predstavnika organizatora – predsjednika Upravnog  odbora i Skupštine Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Mirsada Hubanića i Mirsada Kurtovića, kao i obraćanje Gradnonačelnika Goražda Muhameda Ramovića.

U okviru sajma i ove godine će se održati edukativne radionice, stručna predavanja, kao i kvizovi znanja za učenike srednjih poljoprivrednih i ugostiteljskih škola.

 

IMG 0128

 

IMG 0164

 

IMG 0172

IMG 0175

IMG 0189

IMG 0191

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20