Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ETIČKI KODEKS ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA U BIH PROMOVISAN U GORAŽDU
ETIČKI KODEKS ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA U BIH PROMOVISAN U GORAŽDU PDF Ispis E-mail

14.12.2017.

U organizaciji Centra za promociju civilnog društva, CPCD-a,  danas je u Velikoj sali Gradske uprave održana prezentacija Etičkog kodeksa za organizacije civilnog društva u BiH.

Cilj prezentacije je da se predstavnici civilnog društva upoznaju sa principima Etičkog kodeksa, u neposrednom i otvorenom razgovoru razmjene stavove i iskustva povodom prezentiranog sadržaja, te istaknu razlike između deklarativne posvećenosti pomenutim vrijednostima i njihovoj stvarnoj primjeni u praksi.

Kodeks predstavlja skup osnovnih normi, principa i vrijednosti utvrđenih sa ciljem standardizacije ponašanja i djelovanja OCD. Prezentirani principi i vrijednosti podrazumijevaju dobrobit za grupe ljudi ili društvo u cjelini, odnosno prvenstveno je usmjeren na javni interes. Kao pojedinci imamo odgovornost prema društvu u kojem živimo i ona se odražava kroz naše aktivno lično zalaganje za vrijednosti koje su opšteprihvaćene, koje poštujemo i djelujemo za društvenu promjenu kakvu želimo postići. Kao nevladine i neprofitne organizacije odgovorni smo za svoj rad i rezultate, kako prema našim korisnicima i partnerima tako i prema građanima, javnosti i zajednicama u kojima živimo i radimo. 

Na početku sastanka u ime Gradonačelnika Goražda prisutnima se obratila njegova pomoćnica Samira Drakovac koja je najprije poželjela dobrodošlicu, a nakon toga je govoreći o saradnji Gradske uprave i nevladinog sektora istakla kako je naša lokalna zajednica uvijek otvorena za saradnju sa organizacijama civilnog društva, te da je to do sada potvrđeno nizom zajedničkih projekata, ali i projekata koje je Grad Goražde finansijski podržava, te  dodala da će se ta saradnja nastaviti i ubuduće, naglasivši da je nevladin sektor veoma važan segment u našem društvu.

Predstavnik CPCD-a Omir Tufo također je izrazio svoje zadovoljstvo saradnjom sa našom lokalnom zajednicom  i udruženjima, te dodao – ''Danas smo u Goraždu u prvom gradu među 20 koje planiramo da obiđemo sa osnovnim ciljem da promovišemo Etički kodeks koji je u sastavu jednog značajnijeg dokumenta koji je potpisan prije desetak dana sa Vijećem ministara BiH. Etički kodeks je dio koji se pored sporazuma odnosi na nas kao nevladine organizacije. Ovim mi pokušavamo između nevladinih organizacija da uspostavimo određene principe saradnje, komunikacije odnosa prema vlasti. Mi stalno od vlasti tražimo da bude transparentna, a između ostalog Etički kodeks traži da i mi sami budemo transparentni, da naše izvještaje, kako programske tako i finasijske, stavljamo javnosti na uvid da li će to biti preko web stranice ili na neki drugi način nije bitno, bitno je da svako može u svakom trenutku da zna kako mi poslujemo. Generalno možemo reći da NVO ne uživa veliko povjerenje u javnosti, a ja moram naglasiti da je to zbog manjeg broja organizacija koje se između ostalog ne pridržavaju ovog etičkog kodeksa a želja nam je da radimo na tome da podižemo svijest onih koji će raditi u sektoru, koji će raditi za interese bilo svoje ciljne grupe bilo svojih osnivača ili čitave javnosti i da to doprinese jednom prosperitetnom društvu u BiH, da pomogne običnom građaninu u rješavanju njegovih problema.''

Učesnicima ovog skupa nevladinih organizacija omogućeno je da na licu mjesta potpišu i ovjere Izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa, te objašnjeno na koji način to mogu uraditi naknadno, kako bi udruženje bilo upisano u registar subjekata koja prihvataju principe Etičkog kodeksa za NVO u BiH.

Ovom prilikom je predstavljen i Sporazum o saradnji između VM BiH i NVO sektora koji je zvanično potpisan 2. decembra, 2017. godine  i zajedno sa Etičkim kodeksom predstavlja jak oslonac za održivost civilnog društva u BiH i jačanje saradnje kako između samih udruženja tako i uspostavljanju partnerstva sa ostalim akterima u zajednici.

Na kraju treba istaći da je Centar za promociju civilnog društva (CPCD) nevladina organizacija, čije je sjedište u Sarajevu. Jedan od osnovnih ciljeva misije CPCD je promocija i podrška izgradnji nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, uključujući razvoj institucionalnog okvira za saradnju nevladinih organizacija i organa vlasti na svim razinama društva.

Izvor: www.gorazde.ba

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19