Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti IN MEMORIAM Jusuf (Adil) Hubjer 06.06.1945-23.01.2018.godine
IN MEMORIAM Jusuf (Adil) Hubjer 06.06.1945-23.01.2018.godine PDF Ispis E-mail

24.01.2018.

 

http://www.bpkg.gov.ba/ocms/../media/images/2018/01/Jusuf-Hubjer-68x38.jpg 68w" sizes="(max-width: 620px) 100vw, 620px" style="margin:0px auto;padding:0px;border:0px;font-style:inherit;font-variant:inherit;font-weight:inherit;font-stretch:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit;font-family:inherit;vertical-align:baseline;clear:both;display:block">

Goražde je ostalo bez još jednog izuzetnog čovjeka,  istaknutog privrednika Jusufa Hubjera, koji je preminuo jučer u 73. godini života. Jusuf Hubjer bio je dugogodišnji direktor preduzeća Ginex i čovjek koji je među najzaslužnijima za poslijeratni razvoj namjenske industrije u ovom gradu, a iznenadna smrt zadesila ga je u penzionerskim danima života.

Jusuf Hubjer, rodjen je 1945. godine u Goraždu, gdje je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Tehnološki fakultet završio je u Tuzli, a 1971. godine počeo je raditi u tadašnjem preduzeću Unis Pobjeda- Goražde, gdje je obavljao poslove tehnologa za eksplozive i eksplozivne smješe, glavnog konstruktora-tehnologa  za inicijalne i duplex kapisle, upravnika pogona Pirotehnike i glavnog projektanta tehnološkog procesa proizvodnje i prerade inicijalnih eksploziva, načelnika Sektora pirotehničkih proizvoda, šefa  Odjeljenja za razvoj NVO, tehničkog direktora namjenske proizvodnje, direktora Sektora namjenske proizvodnje, pomoćnika direktora za razvoj i inžinjering, a agresiju na BiH dočekao je na dužnosti zamjenika generalnog direktora.

Hubjer je od 1998. godine, od osnivanja „Ginexa“ kao jedne od firmi nastalih podjelom nekadašnje „Pobjede“, obavljao dužnost direktora i na toj poziciji ostao je četiri mandata, odnosno sve do 2014. godine, kada odlazi u zasluženu penziju. Obavljao je i dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Skupštine Grupacije namjenske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, člana Upravnog odbora Privredne komore BPK Goražde, kao i člana Upravnog odbora Privredne komore Federacije BiH.

Njegovi najbliži saradnici ističu da je Hubjer imao izvanredne menadžerske sposobnosti. Bio je poznat po tome što je uvijek gledao naprijed, forsirao timski rad, istrajavao u osvajanju novih proizvoda, ciljanom investiranju i mobiliziranju najstručnijih timova u proizvodnji. Insistirao je na tome da uvijek ima bolje od dostignutog, a bio je privrednik od ugleda i povjerenja među radnicima i poslovnim partnerima.

Posebno upamćen Hubjer će ostati zbog brige o radnicima za koje je uvijek tvrdio da stoje iza svih uspjeha koje je „Ginex“ postigao, ali i po tome što je i kao direktor znao sjesti za mašinu i mlađe radnike učiti poslu.

Dodjeljena brojna priznanja najbolji su pokazatelj kvaliteta rada Jusufa Hubjera.

Dobitnik je „Zlatne plakete“ Općine 1998. godine, „Zlatnog globusa“ i „Plakete za životno djelo“ Agencije za izbor najboljih privrednika u BiH; Vlada kantona 2004. godine proglasila ga je najuspješnijim menadžerom na području BPK Goražde, a značajno priznanje u 2005. godini dodijelilo mu je i Ministrastvo odbrane FBiH. 2013. godine proglašen je najboljim menadžerom u BiH, a godinu dana kasnije i menadžerom decenije u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. Niz priznanja dobila je i firma na čijem je čelu bio, a koju je podigao iz ratnih ruševina i do odlaska u penziju pretvorio u okosnicu razvoja ovog kraja sa više od 500 uposlenih i izvozom u više od 40 država.

Zlatnu plaketu Vlade BPK Goražde za poslovne rezultate, unaprjeđenje privrede i povećanje broja zaposlenih u BPK Goražde njegova firma dobila je 2005.godine, a Srebrenu plaketu  2006.godine. Takođe, Vlada BPK Goražde, ovo preduzeće je proglasila za najuspješnije privredno društvo u BPK Goražde i potez ideju 2009.godine.

Goraždanski privrednik Jusuf Hubjer, ostavio je iza sebe nemjerljiv trag, kada je riječ o razvoju privrede ovog područja. Dugogodišnji direktor preduzeća Ginex Goražde, cijeli svoj životni vijek posvetio je razvoju namjenske industrije, koja upravo zahvaljujući njemu nije prestajala sa radom ni u najtežim danima za ovo područje, a značajn doprinos dao je i u drugim oblastima.

Jusuf Hubjer volio je i sport tako da je u jednom mandatu bio i predsjednik Rukometnog kluba „Goražde“,  a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od prvog dana stao je u odbranu grada Goražde i domovine Bosne i Hercegovine.

Iza njega ostala je supruga i dvoje djece.

Goražde će se sutra na dostojanstven način –  komemorativnom sjednicom oprostiti od Jusufa Hubjera. Komemoracija će se održati u 11 sati u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a dženaza će se klanjati na mjesnom mezarju u Hubjerima u 13 sati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25