Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana promocija Projekta podrške zapošljavanju u BiH
Održana promocija Projekta podrške zapošljavanju u BiH PDF Ispis E-mail

25.7.2018.

 

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a uz podršku Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu je održana promocija Projekta podrške zapošljavanju u BiH koji se realizuje uz pomoć Svjetske banke.

Riječ je o projektu u vrijednosti od 110 miliona KM koji će se implementirati u naredne četiri godine i u okviru kojeg se očekuje zapošljavanje 23.000 osoba. Ciljne grupe u projektu su dugoročno nezaposlene mlade osobe niskih stručnih kvalifikacija, osobe starosti 40 godina i više, te socijalno osjetljive grupe stanovništva.

Uz federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, predstavnike Federalnog zavoda za zapošljavanje, predstavnike poslodavaca i nezaposlenih, promociji projekta prisustvovali su i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković te direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Premijer Oković izrazio je svoju podršku ovom projektu te izrazio nadu da će njegovom realizacijom biti obuhvaćen značajan broj nezaposlenih iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Koristeći se prilikom, premijer je također iskazao pohvale radu Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje BPK-a, posredstvom kojih je u zadnjih nekoliko godina realizovan značajan broj programa zapošljavanja i stručnog osposobljavanja u ovom kantonu.

Učešće Svjetske banke u ovom projektu, kako je istaknuto, iznosit će 50 miliona KM. Od tog iznosa 29 miliona KM planirano je za područje Federacije, dok će se preostala sredstva u iznosu od 50 miliona KM u naredne četiri godine obezbijediti iz budžeta Federacije posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Na promociji je iskazana snažna podrška ovom projektu, budući da je pitanje zapošljavanja jedno od gorućih pitanja u BiH.

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16