Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Izabrano novo rukovodstvo Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK-a Goražde
ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Izabrano novo rukovodstvo Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK-a Goražde PDF Ispis E-mail

20.09.2018.

Danas je održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na kojoj je izabrano njegovo novo rukovodstvo te razmatran prijedlog Programa rada ovog savjetodavnog tijela Vlade za 2018. godinu.

Nakon što je dužnost predsjednika vijeća u prethodnom periodu obavljao Ibro Mašala, za novog predsjednika danas je izabran ministar za privredu Anes Salman. Odlukom članova vijeća, za zamjenika predsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća izabran je Elmir Pilav, ispred sindikata.

Ovo je prva sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća nakon potpisivanja aneksa sporazuma o njegovom osnivanju u aprilu ove godine.

– Činjenica je da smo mi poduzeli aktivnosti kako bismo osnažili ulogu Ekonomsko-socijalnog vijeća, znajući njegovu važnost i sve ono što stoji pred Ekonomsko-socijalim vijećem kao institucijom koju prepoznaje i Zakon o radu Federacije, gdje se kaže da je to tijelo koje čine predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade – kazao je ministar Anes Salman.

On je dodao da su potpisivanjem aneksa sporazima o osnivanju ESV-a stvoreni uslovi za povećanje broja članova i njegov kvalitetniji rad, a jedan od glavnih zadataka vijeća bit će rad na uspostavi ravnoteže između tržišne ekonomije i socijalne pravde.

– Cilj je da se zastupe interesi svih sudionika odnosno predstavnika u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Ovo tijeo će u narednom periodu raditi na jedan intenzivniji način koji će pratiti rad Vlade i ministarstava i, naravno, pratiti potrebe razvojnih politika te analizirati i davati mišljenja koje su to mjere ekonomske i socijalne politike koje treba unaprijediti – istakao je Salman.

Predstavnici sindikata izrazili su očekivanje da će rad ovog savjetodavnog tijela u narednom periodu biti dosta produktivniji.

– Očekujemo od ove institucije da će, na neki način, biti korektiv za sva ova dešavanja i davati smjernice, kako Vladi, tako i Skupštini, kako bi u budućnosti imali puno bolju i povoljnjiju klimu za sve – kazao je predstavnik sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću Emir Baščelija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51