Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 48. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 48. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

14.12.2018.

uo 13.12.2018

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 13.12.2018.godine 48. redovnu sjednicu, devetu u novom sazivu, na kojoj se našlo 17 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je razmatrao inicijativu za izmjenu seta zakona iz oblasti privrede kojim bi se poboljšao cjelokupan poslovni ambijent i rasteretila privreda.

Upravni odbor je utvrdio prijedlog za izmjenu četiri zakona i to : Zakon o šumama BPK Goražde, Zakon o komunalnim taksama BPK Goražde, Zakon o imovini, naslijeđu i poklon BPK Goražde i Zakon o komunalnim djelatnostima BPK Goražde.

Kada je u pitanju Zakon o šumama BPK Goražde prijedlog je da se u članu 68. izmjeni postotak od 0,05% u postototak 0,03% za plačanje općekorisnih funkcija šuma, čime bi se smanjili troškovi poslodavcima, jer je osnovica za obračun ukupan prihod.

Po pitanju Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde Upravni odbor je donio Zaključak da smatra, da se nemože uzimati vrsta djelatnosti kao jedini kriterij za izračunavanje visine komunalne takse na istaknutu firmu, niti je realan, nego su realni i relevantni drugi kriteriji kao što je područje općine/grada gdje se djelatnost obavlja, veličina obilježja ili natpisa istaknute firme, broj uposlenih i dobit koju ostvaruju privredni subjekti.

Upravni odbor je predložio formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika Udruženja poslodavaca, ministarstva za finansije BPK Goražde, Grada Goražde i općina u sastavu BPK Goražde, te drugih subjekata kojima je u interesu uređenje ove oblasti, kako bi se izradio prijedlog novog tarifnog broja 1. člana 21. Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde uzimajući u obzir navode iz člana 2.ovog Zaključka.

Upravni odbor je predložio brisanje tačaka 10 i 11. u članu 10. Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde, jer smatra da benzinske pumpe kao prodajno mjesto i zemljište upotrebljeno za benzinsku pumpu, ne bi trebalo podlijegati oporezivanju po osnovu imovine.

Upravni odbor je također utvrdio izmjenu Zakona o komunalnim djelatnostima BPK Goražde, na način da se koeficijent namjene “1” za proizvodni objekat mjenja keoficijentom “0,5”, a koeficijent namjene “2” za poslovni objekat mjenja koeficijentom “1”, čime bi se smanjili troškovi poslovanja za privredne subjekte.

 

uo 13.12.2018-2

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice, informaciju o ILO projektu, informaciju o održanim predavanjima makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića, te informaciju o održanim sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Upravni odbor je donio Odluku o imenovanju Nermina Mašale u Upravni odbor Biznis centra Goražde, te donio određeni Zaključak o prijedlogu budućeg funkcionisanja Upravnog odbora Biznis centra.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razamtrao najavu poskupljenja električne energije od strane J.P. “ ELEKTROPRIVREDA” BIH te smatra da će najava poskupljenja električne energije za privredu dovesti do povećanja cijene proizvoda, što će sigurno privredu u cijeloj FBIH učiniti manje konkurentnom i da će privreda doživjeti stagnaciju i pad, te se oštro protivi ovoj najavi.

Donesena je Odluka o održavanju godišnje pres konferencije na kojoj će se predstaviti aktivnosti koje je imalo Udruženje poslodavaca u 2018.godini, te plan za 2019.godinu, sa akcentom na rasterećenje privrede i stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

Na kraju sjednice Upravni odbor razmatrao je Informaciju o promjenama na evidenciji nezaposlenih osoba za period juli-novembar 2018.godine, te je konstatovano da je zabilježen pozitivan trend prijavljenih i odjavljenih osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde od ukupno 172 osobe u posmatranom periodu, te smatra da je dobar pokazatelj promjena na evidenciji nezaposlenih osoba.

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12